Διατροφή και ύπνος: Ποια είναι η σύνδεσή τους;
Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ποιότητα του ύπνου. Είναι γεγονός ότι μια καλή διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάντα βοηθά να κοιμηθούμε καλά. Ακόμα περισσότερο βοηθάει αν δεν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες από το απόγευμα και μετά.
Η ποσότητα του γεύματος δεν είναι η μόνη που επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας. Ακόμα και η φύση του γεύματος μας παίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες διευκολύνει τον ύπνο ενώ ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες καθυστερεί την διαδικασία.
Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να ευνοήσουν μια ήρεμη νύχτα; Πρόκειται για μια συνδυαστική δράση στον εγκέφαλο ενός νευροδιαβιβαστή, της σεροτονίνης, και μια ορμόνης, της μελατονίνης (γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου). Η σεροτονίνη μειώνει την έκκριση της μελατονίνης και διευκολύνει την διαδικασία του ύπνου καθώς και την είσοδο στα διάφορα στάδια του.
Η σεροτονίνη κατασκευάζεται από την τρυπτοφάνη, αμινοξύ που βρίσκεται στις πρωτεΐνες αλλά του οποίου η συγκέντρωση στο αίμα αυξάνεται καθώς το γεύμα σας είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φτωχό σε πρωτεΐνες. Η τρυπτοφάνη λοιπόν μετατρέπεται σε σεροτονίνη.
Τροφές που βοηθούν στον ύπνο:
• Πλούσιες σε Ω3: λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, σκουμπρί, ιππόγλωσσα, σαρδέλες), λάδι, λιναρόσπορος, καρύδια.
• Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών
• Γαλακτοκομικά προϊόντα που διευκολύνουν την συγκέντρωση τρυπτοφάνης
• Όσπρια
Μετά το γεύμα σας μπορείτε να πιείτε ένα χαλαρωτικό ρόφημα. Ηρεμιστικά φυτά όπως η λουΐζα, το χαμομήλι και το τίλιο βοηθούν να ηρεμήσουμε και να έχουμε ένα ποιοτικό ύπνο.
Διαβάστε ακόμη:
Τα «όχι» και τα «ναι» της διατροφής για καλύτερο ύπνο
Η απώλεια μόλις 30' ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη
Το σταθερό πρόγραμμα ύπνου «κλειδί» για την υγεία των νέων
Κοιμάστε πάνω από 8 ώρες; Δείτε από τι κινδυνεύετε
Μισή ώρα ύπνου το μεσημέρι μπορεί να διορθώσει μια κακή νύχτα