ΥΓΕΙΑ

Δαμάσκηνα: Αντιοξειδωτική δράση - Θρεπτικά συστατικά - Πόσα να τρώτε

Σινάνη Αικατερίνη

Τα δαμάσκηνα έχουν αντιοξειδωτικά οφέλη, ενισχύουν τα οστά και βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου.

Δαμάσκηνα: Αντιοξειδωτική δράση - Θρεπτικά συστατικά - Πόσα να τρώτε

Η τακτική κατανάλωσή τους βοηθά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Μια πλήρης διατροφή προϋποθέτει την κατανάλωση τροφών από όλες τις βαθμίδες της διατροφικής πυραμίδας που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του σώματος.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για την πρόσληψη βασικών θρεπτικών ουσιών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, είναι όμως απαραίτητα και για τις φυτικές ίνες τους.

Παρότι δεν καταναλώνονται ευρέως, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως είναι η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ενίσχυση της υγείας των οστών και της παραγωγής κολλαγόνου

Τα δαμάσκηνα είναι σημαντικά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και την ενίσχυση των οστών, ειδικά μετά την ηλικία των 45 ετών. Επιπλέον, υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Κάθε καρπός δίνει περίπου 20 θερμίδες, ενώ είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες που μπορούν να μειώσουν το οίδημα στο σώμα.

Επιπλέον, βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Διατροφική αξία

Θρεπτικά συστατικάΑνά μερίδα (100 γρ.)
Ενέργεια240 θερμίδες
Πρωτεΐνες2,1 γρ.
Λίπη0,3 γρ.
Υδατάνθρακες63,9 γρ.
Φυτικές ίνες7,1 γρ.
Βιταμίνη Α781 IU
Βιταμίνη Κ59,6 mcg
Βιταμίνη Β10,051 mg
Βιταμίνη Β21.882 mg
βιταμίνη Β60,205 mg
Ασβέστιο43 mg
Σίδηρος0,93 mg
Κάλιο732 mg
Φωσφόρος69 mg
Μαγνήσιο41 mg

Οφέλη για την υγεία

Μερικά από τα πιο σημαντικά τους οφέλη περιλαμβάνουν:

  • Πλούσια σε φυτικές ίνες: Ενισχύουν τη διαδικασία της πέψης και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα.
  • Δίνουν ενέργεια: Περιέχουν φυσικούς υδατάνθρακες, γι' αυτό παρέχουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Είναι καλό να καταναλώνονται ως σνακ μεταξύ των γευμάτων.
  • Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό: Τόσο η βιταμίνη C όσο και η Ε βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες ευνοούν την πρόωρη γήρανση, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
  • Ενισχύουν τα οστά: Η βιταμίνη Κ που περιέχουν, μπορεί να ενισχύσει την υγεία των οστών και να αποτρέψει την οστεοπόρωση.
  • Αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου: Οι βιταμίνες που περιέχουν βοηθούν στην αύξηση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου και, κατά συνέπεια, της ελαστικότητας του δέρματος.

Πώς να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή

Τα δαμάσκηνα έχουν μοναδική γεύση και συνδυάζονται εύκολα με βρόμη ή άλλα δημητριακά. Μπορούν επίσης να προστεθούν σε γλυκόξινα πιάτα με κρέας.

Πολλοί τα χρησιμοποιούν σε σαλάτες ή επιδόρπια χαμηλών θερμίδων.

Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση περίπου 40 γραμμαρίων ημερησίως, ποσότητα που δίνει περίπου 90 θερμίδες.