ΥΓΕΙΑ

Τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Σινάνη Αικατερίνη

Τα φλαβονοειδή, οι φυτικές χρωστικές που περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά, τσάι και άλλες τροφές, αυξάνουν την πνευματική απόδοση και προστατεύουν τη μνήμη.

Τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Παρότι δεν υπάρχουν εγγυημένοι τρόποι πρόληψης της άνοιας στην τρίτη ηλικία, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί ο εγκέφαλος σε φόρμα.

Εκτός από την τακτική σωματική δραστηριότητα και την κοινωνικοποίηση, η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ορισμένες τροφές μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην πνευματική απόδοση.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS και διερεύνησε την αιτιώδη σχέση μεταξύ αυτών των φυτικών ουσιών και της πνευματικής απόδοσης, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μήλων και μούρων μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της άνοιας.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 3.600 υγιή άτομα ηλικίας περίπου 70 ετών.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν 500 χιλιοστόγραμμα φλαβανόλες -μια υποομάδα φλαβονοειδών- από κακάο κάθε μέρα για μια περίοδο τριών ετών. Οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης δείγματα ούρων από 1.400 συμμετέχοντες στη μελέτη για να διαπιστωθεί πόσο υγιεινή ήταν η διατροφή τους και πόσο τσάι, φρούτα και λαχανικά κατανάλωναν.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, στις οποίες η πρόσληψη φλαβονοειδών από τους συμμετέχοντες υπολογίστηκε εκ των υστέρων, η μελέτη αυτή μπόρεσε να την προσδιορίσει με ακρίβεια. Επιπλέον, η πνευματική απόδοση των συμμετεχόντων μετρήθηκε με τη χρήση τεστ.

Η μελέτη έδειξε ότι η μείωση των νοητικών επιδόσεων ήταν μικρότερη στο ένα τρίτο των συμμετεχόντων που ακολουθούσαν την πιο υγιεινή διατροφή.

Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων που κατανάλωναν λίγα φλαβονοειδή στη διατροφή, ωφελήθηκε άμεσα από την πρόσθετη πρόσληψη φλαβονοειδών σε μορφή χαπιού. Αυτό όχι μόνο απέτρεψε τη γνωστική έκπτωση, αλλά και βελτίωσε τη μνήμη.

Ωστόσο, η πρόσθετη πρόσληψη δεν είχε καμία επίδραση στους συμμετέχοντες που έτρωγαν ήδη τακτικά μήλα και μούρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Bernhard Watzl, πρόεδρο της Γερμανικής Εταιρείας Διατροφής, τα φλαβονοειδή είναι κατάλληλα για την πρόληψη της άνοιας. «Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχει ένα κρίσιμο χρονικό παράθυρο».

Από την ηλικία των 40 ετών, οι άνθρωποι θα πρέπει να επωφελούνται και από άποψη υγείας αν τρώνε ένα μήλο την ημέρα.

Ωστόσο, μια ευρέως διαδεδομένη παρανόηση είναι ότι η άνοια πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους. Στην πραγματικότητα, η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει και τα παιδιά.

Πηγή: Frankfurter Rundschau