ΥΓΕΙΑ

Πώς ορίζεται ο κακός ύπνος και πόσο γερνάει τον εγκέφαλο

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι που στα 40 και τα 50 τους δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να μείνουν κοιμισμένοι για φυσιολογικό διάστημα, πιθανώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την υγεία του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πώς ορίζεται ο κακός ύπνος και πόσο γερνάει τον εγκέφαλο

«Η μελέτη μας, η οποία χρησιμοποίησε τομογραφίες εγκεφάλου για να προσδιορίσει την ηλικία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, δείχνει ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με σχεδόν τρία χρόνια πιο γερασμένο εγκέφαλο ήδη από τη μέση ηλικία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Clémence Cavaillès, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 589 άτομα μέσης ηλικίας περίπου 40 ετών κατά την έναρξη της μελέτης. Όλοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους σε ηλικία 40 ετών και στη συνέχεια ξανά σε ηλικία περίπου 45 ετών.

Οι ερωτήσεις περιλάμβαναν: «Έχετε συχνά πρόβλημα να κοιμηθείτε;», «Ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας;» και «Συνήθως ξυπνάτε πολύ νωρίς;».

Οι απαντήσεις της έρευνας οδήγησαν τους ερευνητές στην κατάρτιση των έξι χαρακτηριστικών του κακού ύπνου:

  • Μικρή διάρκεια ύπνου
  • Κακή ποιότητα ύπνου
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Δυσκολία να παραμείνει το άτομο σε κατάσταση ύπνου
  • Πολύ πρωινό ξύπνημα
  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Σε ηλικία περίπου 55 ετών, όλοι υποβλήθηκαν σε τομογραφίες εγκεφάλου για να εκτιμηθεί πόσο καλά γερνούσε ο εγκέφαλός τους.

Αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, η Cavaillès και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με τέσσερα ή περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του κακού ύπνου είχαν εγκεφάλους που ήταν κατά μέσο όρο 2,6 χρόνια πιο γερασμένοι από τους εγκεφάλους των ανθρώπων που δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Οι εγκέφαλοι όσων είχαν δύο ή τρία από τα χαρακτηριστικά του κακού ύπνου, ήταν κατά μέσο όρο 1,6 χρόνια μεγαλύτεροι μέχρι την ηλικία των 55 ετών σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα από τα χαρακτηριστικά.

Η μελέτη έδειξε μόνο συσχετισμούς και δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ο κακός ύπνος γερνάει άμεσα τον εγκέφαλο.

Ωστόσο, «τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης των προβλημάτων ύπνου νωρίτερα στη ζωή για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, της άσκησης, της αποφυγής της καφεΐνης και του αλκοόλ πριν από τον ύπνο και της χρήσης τεχνικών χαλάρωσης», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kristine Yaffe, αντιπρόεδρος έρευνας στην ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

«Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εξεύρεση νέων τρόπων για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του ύπνου στην υγεία του εγκεφάλου σε νεότερα άτομα», δήλωσε.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.