ΥΓΕΙΑ

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Τι περιλαμβάνει και πόσο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Σινάνη Αικατερίνη

Η υγιεινή διατροφή που μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες άνοιας, ειδικά αν κινδυνεύετε ήδη από καρδιοπάθειες, σύμφωνα με μια νέα σουηδική μελέτη.

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Τι περιλαμβάνει και πόσο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Οι λεγόμενες αντιφλεγμονώδεις δίαιτες επικεντρώνονται σε τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια και τα όσπρια και περιλαμβάνουν σχήματα που είναι υγιεινά για την καρδιά, όπως η μεσογειακή διατροφή.

Μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 84.000 ηλικιωμένοι που παρακολουθήθηκαν για πάνω από 12 χρόνια, έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή είχαν 21% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούσαν ανθυγιεινή προφλεγμονώδη διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διαπιστώθηκε ότι, ειδικά οι ηλικιωμένοι με παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης, είχαν κατά 31% μειωμένο κίνδυνο άνοιας όταν ακολουθούσαν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, ανέφεραν οι ερευνητές με επικεφαλής την Abigail Dove, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Γήρανσης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη.

Οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου περίπου 9.000 συμμετεχόντων έδειξαν επίσης νευρολογικά οφέλη που συνδέονται με την πιο υγιεινή διατροφή.

Καταγράφηκαν «θετικές αλλαγές εντός του εγκεφάλου», σημείωσε η Δρ. Liron Sinvani, διευθύντρια των γηριατρικών νοσοκομειακών υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου North Shore, στο Manhasset της Νέας Υόρκης.

«Μεταξύ εκείνων που ακολουθούσαν αντιφλεγμονώδη δίαιτα, παρατηρήθηκε μεγαλύτερος όγκος φαιάς ουσίας -η φαιά ουσία είναι καλή- και μικρότερη επιβάρυνση από "υπερένταση της λευκής ουσίας"», δήλωσε η Sinvani, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

Το υψηλό επίπεδο υπερπυκνότητας της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο είναι προάγγελος άνοιας, οπότε το γεγονός ότι υπήρχαν λιγότερες υπερπυκνότητες στον εγκέφαλο των ατόμων που ακολουθούσαν αντιφλεγμονώδη διατροφή ήταν ένα καλό σημάδι.

«Στην πραγματικότητα, βλέπουμε όχι μόνο λιγότερη κλινικά διαγνωσμένη άνοια, αλλά και θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο», σημείωσε.

Η ομάδα της Dove εξέτασε δεδομένα από τη βρετανική Biobank, η οποία παρακολουθεί την υγεία των Βρετανών ενηλίκων εδώ και χρόνια.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 84.000 άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν είχαν άνοια όταν εγγράφηκαν στη βάση δεδομένων μεταξύ 2006 και 2010.
Σε διάστημα 12,4 ετών κατά μέσο όρο, 1.559 (1,9%) εκ των συμμετεχόντων εμφάνισαν άνοια.

Καταγράφηκαν επίσης δεδομένα σχετικά με τη διατροφή κάθε ατόμου, τα οποία αποκάλυψαν σημαντική μείωση του κινδύνου άνοιας μεταξύ εκείνων που ακολουθούσαν περισσότερο την αντιφλεγμονώδη διατροφή.

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο που σηματοδοτούσαν αυξημένες πιθανότητες για άνοια, ήταν επίσης πιο πιθανές στις μαγνητικές τομογραφίες των ατόμων που έτρωγαν προ-φλεγμονώδη διατροφή, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματά μας είναι ότι μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα θα μπορούσε να αμβλύνει τη συστηματική φλεγμονή -ειδικά μεταξύ των ατόμων με καρδιαγγειακά ή μεταβολικά νοσήματα-, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη της άνοιας» σημείωσαν.

«Νομίζω ότι αυτή η μελέτη τονίζει για άλλη μια φορά πραγματικά τη σημασία μιας υγιεινής διατροφής» για την υγεία του εγκεφάλου, δήλωσε η Sinvani.

Αν η ζωή σας είναι αρκετά περίπλοκη για να τρώτε όλα τα απαραίτητα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν τα αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα να καλύψουν το κενό;

«Υπάρχουν πολλά αντιοξειδωτικά συμπληρώματα αλλά θα σας έλεγα να μην βασιστείτε σε αυτά καθώς δεν υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν τα οφέλη τους. Τα αντιοξειδωτικά πρέπει να προέρχονται από τη διατροφή» καταλήγει η Sinvani.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.