ΥΓΕΙΑ

Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι μισές περιπτώσεις άνοιας - Τι δείχνει νέα μελέτη ορόσημο

Σινάνη Αικατερίνη

Τα μισά κρούσματα άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν αν οι άνθρωποι υιοθετούσαν έναν πιο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής, όπως διαπίστωσε νέα μελέτη.

Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι μισές περιπτώσεις άνοιας - Τι δείχνει νέα μελέτη ορόσημο

Πρόκειται για εργασία-ορόσημο που θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων ημερών και θα αποκαλύπτει ότι η προστασία από την άνοια είναι πολύ ευκολότερη απ' ότι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Η επιτροπή Lancet για την άνοια θα απαριθμήσει 14 παράγοντες του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος που μπορούν να τροποποιηθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας.
Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις άνοιας οφείλονται σε αυτούς τους παράγοντες.

Με το να τρώνε λιγότερο, να είναι δραστήριοι, να κόβουν το αλκοόλ και το τσιγάρο και να γυμνάζουν τον εγκέφαλό τους, οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τον έλεγχο της υγείας τους στα χέρια τους, ακόμη και αν έχουν υψηλό γενετικό κίνδυνο.

Η Hilary Evans-Newton, διευθύνουσα σύμβουλος του Alzheimer's Research UK, δήλωσε: «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η άνοια είναι αναπόφευκτη. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σας για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας και να ζήσετε μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή».

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης για το Αλτσχάιμερ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Η προηγούμενη εργασία της Επιτροπής Lancet, που δημοσιεύθηκε το 2020, απαριθμούσε 12 τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου: αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, έλλειψη άσκησης, διαβήτης, εγκεφαλική βλάβη, κοινωνική απομόνωση, απώλεια ακοής, κατάθλιψη, διατήρηση του εγκεφάλου σε εγρήγορση και ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η βαρύτητα των επιστημονικών στοιχείων στον τομέα αυτό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και η νέα έκθεση αναμένεται να προσθέσει δύο νέους παράγοντες κινδύνου για τον τρόπο ζωής και την υγεία και θα καλέσει τις κυβερνήσεις να παρέμβουν σε πρώιμο στάδιο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο.

Οι νευρολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι το «γνωστικό απόθεμα» μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποτρέψουν την άνοια, ιδίως στα αρχικά στάδια. Η διαπίστωση αυτή έχει προκαλέσει ένα κύμα εφαρμογών και προγραμμάτων «εκπαίδευσης εγκεφάλου».

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύεται ότι πάσχουν από άνοια, με τις διαγνώσεις να βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η νέα έκθεση αναμένεται να υποδείξει ότι σε τουλάχιστον 40% των περιπτώσεων η εμφάνιση της άνοιας θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να αποφευχθεί εντελώς με αλλαγές στον τρόπο ζωής και το κοινωνικό περιβάλλον.

Πηγή: Mail Online