ΥΓΕΙΑ

Από ποια καρδιοπάθεια πάσχει ένας στους τέσσερις 60άρηδες αλλά δεν το γνωρίζει

Σινάνη Αικατερίνη

Οι βαλβιδοπάθειες αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη καρδιοπάθεια μετά τη στεφανιαία νόσο.

Από ποια καρδιοπάθεια πάσχει ένας στους τέσσερις 60άρηδες αλλά δεν το γνωρίζει

Οι καρδιακές βαλβίδες είναι τέσσερις (η αορτική, ημιτροειδής, η τριγλώχινα και η πνευμονική), διαθέτουν πτυχές οι οποίες ανοιγοκλείνουν σαν παραθυρόφυλλα, απομονώνοντας στεγανά τις κοιλότητες της καρδιάς δια μέσω των οποίων διέρχεται το αίμα διαδοχικά.

Οι πιο συχνές βαλβιδοπάθειες είναι η στένωση της αορτικής βαλβίδας και η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας.

Οι βαλβιδοπάθειες επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών συμβάντων.

Σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, πάνω από το 25% των άνω των 60 ετών, έχουν βαλβιδοπάθεια στην καρδιά αλλά δεν το γνωρίζουν.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι η απουσία συμπτωμάτων ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος και ο μη προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 4.237 άνδρες και γυναίκες, άνω των 60 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας ή ύποπτα συμπτώματα.

Οι ερευνητές εξέτασαν την καρδιά τους με υπερηχογράφημα και διαπίστωσαν ότι το 28,2% είχαν πρόβλημα σε μία ή περισσότερες βαλβίδες.

Συγκεκριμένα:

  • Το 13,8% είχαν πρόβλημα στην τριγλώχινα βαλβίδα
  • Το 12,8% είχαν πρόβλημα στη μιτροειδή βαλβίδα
  • Το 8,3% είχαν πρόβλημα στην αορτική βαλβίδα

Οι περισσότεροι δεν είχαν σοβαρό πρόβλημα, ποσοστό 2,4% όμως, διαγνώστηκε με σημαντική βαλβιδοπάθεια.

Η βαλβιδοπάθεια μπορεί να παραμένει για αρκετό καιρό «σιωπηρή» (ασυμπτωματική). Αργότερα, όμως οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν:

  • Δύσπνοια
  • Πόνο στο στήθος
  • Αίσθημα αδυναμίας ή ζάλη
  • Πρήξιμο στους αστραγάλους και τα κάτω άκρα
  • Αίσθημα ακραίας κόπωσης
  • Αίσθημα παλμών στον θώρακα ή τον λαιμό

«Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστώσουμε την έκταση των προβλημάτων στις βαλβίδες της καρδιάς στους υγιείς, ασυμπτωματικούς ενήλικες», δήλωσε ο Δρ. Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, στη Μ. Βρετανία.

«Τα στοιχεία μας έδειξαν πως η ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας που σχετίζεται με αυτά τα προβλήματα στην καρδιά. Αυτό σημαίνει πως όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ένας άνθρωπος, τόσο πιθανότερο είναι να έχει σημαντικό πρόβλημα στις βαλβίδες της καρδιάς».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal Cardiovascular Imaging.

Η μελέτη