Διαβήτης 2 & καρδιαγγειακά: Οι σοβαρές επιπτώσεις της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών
Περίπου 2,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και 1,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων που εκδηλώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, οφείλονται στην κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα μελέτη ερευνητών στη Σχολή Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής Gerald J. και Dorothy R. Friedman του Πανεπιστημίου Tufts.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο αριθμός των περιπτώσεων είναι ιδιαίτερα απογοητευτικός. Στην υποσαχάρια Αφρική, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ζαχαρούχα ποτά συνέβαλαν σε περισσότερο από το 21% όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη. Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, συνέβαλαν σχεδόν στο 24% των νέων περιπτώσεων διαβήτη και περισσότερο από το 11% των νέων περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου.
Η Κολομβία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική είναι χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Πάνω από το 48% όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη στην Κολομβία, αποδόθηκε στην κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.
Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη στο Μεξικό συνδέθηκε με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών. Στη Νότια Αφρική, το 27,6% των νέων περιπτώσεων διαβήτη και το 14,6% των καρδιαγγειακών συμβάντων αποδόθηκαν στην κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.
Τα ζαχαρούχα ποτά χωνεύονται γρήγορα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και έχουν ελάχιστη έως μηδαμινή θρεπτική αξία. Η τακτική κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη και μια σειρά από μεταβολικά προβλήματα που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
«Τα ζαχαρούχα ποτά διατίθενται και πωλούνται σε μεγάλο βαθμό σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτές οι κοινότητες όχι μόνο καταναλώνουν επιβλαβή προϊόντα, αλλά συχνά είναι και λιγότερο καλά εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία», λέει ο Dariush Mozaffarian, επικεφαλής της μελέτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Food is Medicine της Σχολής Friedman.
Καθώς οι χώρες αναπτύσσονται και τα εισοδήματα αυξάνονται, τα ζαχαρούχα ποτά γίνονται πιο προσιτά και επιθυμητά, λένε οι συγγραφείς. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να υποστούν τις συνέπειες της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, όπως και οι νεότεροι σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, λένε οι ερευνητές.
«Χρειαζόμαστε επείγουσες, τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για να περιορίσουμε την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών σε παγκόσμιο επίπεδο, προτού πληγούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι από τις επιπτώσεις τους στον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις», λέει η Laura Lara-Castor, συγγραφέας της δημοσίευσης.
Οι συγγραφείς της μελέτης ζητούν μια πολύπλευρη προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει εκστρατείες δημόσιας υγείας, κανόνες στη διαφήμιση και φόρους στα ζαχαρούχα ποτά.
Ορισμένες χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Το Μεξικό, το οποίο έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών στον κόσμο, εισήγαγε φόρο στα ποτά αυτά το 2014. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο φόρος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση της κατανάλωσης, ιδίως μεταξύ των ατόμων με χαμηλότερο εισόδημα.
«Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, ιδίως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, όπου η κατανάλωση είναι υψηλή και οι συνέπειες για την υγεία σοβαρές», λέει ο Mozaffarian, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής Διατροφής στη Σχολή Friedman.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.