ΥΓΕΙΑ

Τα καρδιαγγειακά που «χτυπάνε» όλο και μικρότερες ηλικίες - Μην αμελείτε αυτά τα συμπτώματα

Σινάνη Αικατερίνη

Ο αριθμός των νεότερων ανθρώπων που πεθαίνουν από καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Τα καρδιαγγειακά που «χτυπάνε» όλο και μικρότερες ηλικίες - Μην αμελείτε αυτά τα συμπτώματα

Τα καρδιακά επεισόδια σε άτομα ηλικίας 25-29 ετών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ενώ ο αριθμός των ασθενών κάτω των 40 ετών έχει αυξηθεί κατά 25%, όπως δείχνουν τα στοιχεία του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας Μ. Βρετανίας).

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν για καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Και τα εγκεφαλικά επεισόδια όμως έχουν αυξηθεί στους νέους άνδρες.

Πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων του NHS αποκάλυψε ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια στους άνδρες κάτω των 39 ετών έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 25% τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι ειδικοί λένε ότι μέρος του προβλήματος οφείλεται στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής που οδηγεί σε παχυσαρκία και υψηλή χοληστερόλη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Υπάρχουν όμως κάποια καρδιακά προβλήματα που μπορούν να αναπτυχθούν ή να ξεκινήσουν από τη γέννηση, ανεξάρτητα από τη διατροφή που ακολουθεί κανείς ή το αν ασκείται.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η οποία επηρεάζει 1 στους 500 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί την κύρια αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νεαρούς αθλητές.

Προκαλεί την πάχυνση και τη δυσκαμψία των καρδιακών μυών και των τοιχωμάτων των θαλάμων της καρδιάς. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα του οργάνου να τροφοδοτεί με αίμα όλο το σώμα.

Οι πόνοι στο στήθος, η δύσπνοια, η κόπωση και η λιποθυμία είναι τα βασικά προειδοποιητικά σημάδια της καρδιοπάθειας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι κληρονομική, αλλά ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής, μια ιογενής λοίμωξη ή μια υποκείμενη πάθηση μπορεί επίσης να την πυροδοτήσουν.

kardia-kolpiki-marmarygi-arrythmies-emfragma-kardiaki-prosvoli

Μια άλλη πάθηση που πλήττει κυρίως τους νέους είναι το σύνδρομο μακρού QT, το οποίο έχει μέση ηλικία έναρξης τα 14 έτη. Όσοι πεθαίνουν από την ασθένεια είναι γύρω στα 32.

Είναι σχετικά σπάνιο, επηρεάζει έως και 1 στα 2.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σημαίνει πως οι μύες της καρδιάς χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τον κανονικό μεταξύ των χτύπων για να ξαναφορτιστούν. Αυτό προκαλεί τη διακοπή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει ότι στερείται προσωρινά οξυγόνο. Αυτή η διαταραχή μπορεί να παρατηρηθεί σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και ονομάζεται διάστημα μακρού QT.

Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν λιποθυμίες, επιληπτικές κρίσεις και αίσθημα παλμών της καρδιάς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρδιακός ρυθμός επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά από λίγα λεπτά και το άτομο ανακτά τις αισθήσεις του.

Το άγχος, η έντονη άσκηση και οι υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να είναι εκλυτικοί παράγοντες για αυτά τα επεισόδια, όπως και ο αργός καρδιακός ρυθμός κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από την πάθηση μόνο μετά από ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Οι αρρυθμίες είναι ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικά για τη ζωή καρδιακά προβλήματα.

Προσβάλλουν περίπου το 0,5% των ατόμων κάτω των 40 ετών και περίπου δύο στα 100 παιδιά και νέους.

Η κατάσταση, γνωστή και ως κολπική μαρμαρυγή, προκαλεί πρόβλημα στο ρυθμό των παλμών, η καρδιά χτυπάει πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα.

Η δύσπνοια, η ζάλη, η κόπωση και ο πόνος στο στήθος είναι όλα σημάδια της πάθησης.

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε την καρδιά σας να τρέχει, να φτερουγίζει ή να χάνει χτύπους σε επεισόδια που μπορεί να διαρκέσουν μερικά δευτερόλεπτα ή έως και μερικά λεπτά.

Ένας άλλος τύπος ανώμαλου καρδιακού ρυθμού που επηρεάζει 1-3 σε κάθε 1.000 ενήλικες και παιδιά παγκοσμίως είναι το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White.

Εμφανίζεται όταν υπάρχει μια ανώμαλη επιπλέον ηλεκτρική οδός από τoν καρδιακό κόλπο στις κοιλίες της καρδιάς, η οποία επιτρέπει στα σήματα να παρακάμπτουν τη συνήθη διαδρομή και να προκαλούν βραχυκύκλωμα. Το σύνδρομο προκαλεί ταχυκαρδία, δηλαδή γρήγορο καρδιακό ρυθμό.

Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν φτερούγισμα στην καρδιά, ζάλη, δύσπνοια, πόνο στο στήθος και λιποθυμία.

Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (SVT) είναι ένα ακόμη πρόβλημα στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς που επηρεάζει περίπου 1 στα 400 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνά ξεκινά για πρώτη φορά σε παιδιά και νέους ενήλικες.

Για πολλούς ανθρώπους τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν πολύ γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ακόμη και σε κατάσταση ανάπαυσης.

Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας είναι 60 έως 100 παλμοί ανά λεπτό. Στα άτομα με υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί ξαφνικά να ξεπεράσει τους 100 παλμούς το λεπτό.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν πόνο στο στήθος, να αισθάνονται δύσπνοια και κούραση.

Καταστάσεις όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο μακρού QT μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τη διόρθωση ενός μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, την απομάκρυνση της περίσσειας υγρών ή την πρόληψη θρόμβων αίματος.

Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις συνδρόμου μακρού QT και κολπικής μαρμαρυγής, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν βηματοδότη ή χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.

Πηγή: MailOnline