ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ψυχικές παθήσεις: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Σινάνη Αικατερίνη

Ο ισόβιος κίνδυνος απροσδόκητου και αιφνίδιου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια χωρίς προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο, γνωστός ως αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, είναι πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερος για τα άτομα με σχιζοφρένεια από ό,τι για τον γενικό πληθυσμό, δείχνει νέα δανέζικη μελέτη.

Ψυχικές παθήσεις: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Ο κίνδυνος είναι διπλάσιος για άτομα με άλλες ψυχικές παθήσεις, όπως είναι η κατάθλιψη, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένας 18χρονος μπορεί να ζήσει περίπου 10 χρόνια λιγότερα από κάποιον συνομήλικό του χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η μέχρι σήμερα έρευνα δείχνει ότι οι νέοι με ψυχιατρικές παθήσεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, αλλά δεν είναι σαφές αν ο κίνδυνος αυτός παραμένει σε όλη τη διάρκεια της ζωής ή αν συγκεκριμένες διαταραχές ψυχικής υγείας συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές εξέτασαν όλους τους θανάτους Δανών ηλικίας 18 έως 90 ετών κατά τη διάρκεια του 2010, αντλώντας πληροφορίες από πιστοποιητικά θανάτου και εκθέσεις νεκροψίας.

Οι διαταραχές ψυχικής υγείας εντός των προηγούμενων 10 ετών ορίστηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ταξινόμησης των Ασθενειών ή με βάση τις συνταγές για ψυχοτρόπα φάρμακα που είχαν συμπληρωθεί εντός του προηγούμενου έτους.

Κατά τη διάρκεια του 2010, πέθαναν 45.703 άτομα ηλικίας 18 έως 90 ετών. Συνολικά, 6.002 από αυτούς τους θανάτους ταξινομήθηκαν ως αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι: 3.683 στον γενικό πληθυσμό και 2.319 ατόμων με ψυχική ασθένεια.

Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές έτειναν να έχουν μια σειρά από δυνητικά επιδραστικούς παράγοντες κινδύνου: μεγαλύτερη ηλικία, γυναίκες και συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες και διαβήτη.

Συνολικά, ο αριθμός των περιπτώσεων αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ήταν έως και 6,5 φορές υψηλότερος μεταξύ των ατόμων με διαταραχές ψυχικής υγείας από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Ενώ τα κρούσματα ήταν υψηλότερα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, το χάσμα μειώθηκε στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Μετά τη συνεκτίμηση της ηλικίας, του φύλου και των συννοσηροτήτων, η ψυχική διαταραχή σχετιζόταν ανεξάρτητα με διπλασιασμό του κινδύνου αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος σε άτομα με κατάθλιψη, τριπλάσιος σε άτομα με διπολική διαταραχή και 4,5 φορές υψηλότερος σε άτομα με σχιζοφρένεια.

Οι ψυχικές διαταραχές συνδέονταν επίσης με τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από άλλες αιτίες και με μειωμένη διάρκεια ζωής.

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένας 18χρονος με οποιαδήποτε ψυχιατρική διαταραχή θα μπορούσε να περιμένει να ζήσει περίπου 10 χρόνια λιγότερα από κάποιον της ίδιας ηλικίας χωρίς κάποια από αυτές τις παθήσεις - 68 αντί για 78.

Υπολόγισαν επίσης ότι ένας 70χρονος θα μπορούσε να περιμένει να ζήσει άλλα 10 χρόνια έναντι 14 επιπλέον ετών στον γενικό πληθυσμό.

Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος εξηγούσε περίπου το 13% της απόκλισης στη μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τους αιτιολογικούς παράγοντες.

Τα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές είναι πιο πιθανό να κάνουν ανθυγιεινή ζωή, ενώ μία από τις κύριες παρενέργειες των φαρμάκων που χορηγούνται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων είναι η αύξηση του σωματικού βάρους - όλα παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις.

Όμως το γεγονός ότι η συσχέτιση μεταξύ των διαταραχών ψυχικής υγείας και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου παρέμεινε, ακόμη και μετά την συνεκτίμηση αυτών των παραγόντων επιρροής «υποδηλώνει ότι οι συννοσηρότητες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, δεν είναι οι μόνοι μεσολαβητές που συμβάλλουν στον υψηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου», καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Heart.