ΥΓΕΙΑ

The Lancet: Με πόσο περπάτημα θα υποχωρήσει ο πόνος στη μέση

Σινάνη Αικατερίνη

Περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από πόνο στη μέση, ο οποίος αποτελεί κύρια αιτία αναπηρίας και μειωμένης ποιότητας ζωής.

The Lancet: Με πόσο περπάτημα θα υποχωρήσει ο πόνος στη μέση

back pain

Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια οσφυαλγίας είναι πολύ συνηθισμένα, με επτά στους δέκα ανθρώπους που αναρρώνουν από μια κρίση πόνου στη μέση, να υποτροπιάζουν μέσα σε ένα χρόνο.

Οι τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση και την πρόληψη του πόνου χαμηλά στην πλάτη προτείνουν το συνδυασμό άσκησης και εκπαίδευσης. Ορισμένες μορφές άσκησης ωστόσο, δεν είναι προσβάσιμες ή προσιτές σε πολλούς ανθρώπους λόγω του υψηλού κόστους, της πολυπλοκότητας και της ανάγκης για επίβλεψη.

Οι ενήλικες με ιστορικό οσφυαλγίας, μπορούν να διπλασιάσουν τον χρόνο που ο πόνος δεν θα υποτροπιάσει, αν περπατούν τακτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Κλινική δοκιμή για τον πόνο στη σπονδυλική στήλη από τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Macquarie, στην Αυστραλία, εξέτασε κατά πόσον το περπάτημα θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική, οικονομική και ευρέως προσβάσιμη παρέμβαση. Η δοκιμή παρακολούθησε 701 ενήλικες που είχαν πρόσφατα αναρρώσει από ένα επεισόδιο οσφυαλγίας, κατανέμοντάς τους τυχαία είτε σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα περπατήματος και έξι εκπαιδευτικές συνεδρίες με την καθοδήγηση φυσιοθεραπευτή για έξι μήνες, είτε σε μια ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για ένα έως τρία χρόνια, ανάλογα με το πότε εγγράφηκαν στη μελέτη.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Macquarie, Mark Hancock, λέει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο διαχείρισης του πόνου στη μέση.

«Η ομάδα παρέμβασης είχε λιγότερα περιστατικά πόνου που περιόριζαν τη δραστηριότητα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου και μεγαλύτερο μέσο χρονικό διάστημα πριν υποτροπιάσει, 208 ημέρες σε σύγκριση με 112 ημέρες», λέει ο καθηγητής Hancock. «Το περπάτημα είναι μια χαμηλού κόστους, ευρέως προσβάσιμη και απλή άσκηση στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν σχεδόν όλοι, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, ηλικίας ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Δεν ξέρουμε για ποιον ακριβώς λόγο είναι τόσο καλό για την πρόληψη του πόνου στη μέση, αλλά είναι πιθανό να περιλαμβάνει τον συνδυασμό των ήπιων ταλαντώσεων, της φόρτισης και της ενδυνάμωσης των δομών και των μυών της σπονδυλικής στήλης, της χαλάρωσης και της ανακούφισης από το στρες και της απελευθέρωσης των ενδορφινών που προκαλούν ευεξία. Και φυσικά, γνωρίζουμε επίσης ότι το περπάτημα συνοδεύεται από πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η καρδιαγγειακή υγεία, η οστική πυκνότητα, το υγιές βάρος και η βελτίωση της ψυχικής υγείας».

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Natasha Pocovi λέει ότι εκτός του ότι το πρόγραμμα παρείχε στους συμμετέχοντες μεγαλύτερες περιόδους χωρίς πόνο, ήταν πολύ αποδοτικό από πλευράς κόστους.

«Δεν βελτίωσε μόνο την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αλλά μείωσε την ανάγκη αναζήτησης υποστήριξης από τους υγειονομικούς παρόχους και τον χρόνο απουσίας από την εργασία στο μισό. Οι παρεμβάσεις με βάση την άσκηση για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη που έχουν διερευνηθεί στο παρελθόν, είναι συνήθως ομαδικές και χρειάζονται στενή κλινική επίβλεψη και ακριβό εξοπλισμό, οπότε είναι πολύ λιγότερο προσιτές στην πλειονότητα των ασθενών. Η μελέτη μας έδειξε ότι αυτό το αποτελεσματικό και προσιτό μέσο άσκησης έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι άλλες μορφές άσκησης».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.