ΥΓΕΙΑ

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Τα οφέλη της μελατονίνης

Σινάνη Αικατερίνη

Η τακτική κατανάλωση μελατονίνης μειώνει τις πιθανότητες ενός ηλικιωμένου ατόμου να αναπτύξει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μία ασθένεια που συχνά οδηγεί σε τύφλωση.

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Τα οφέλη της μελατονίνης

Οι ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve και το Κέντρο Οφθαλμολογικής Βιοπληροφορικής της Κλινικής Cleveland μελέτησαν αρχεία για 200.000 ηλικιωμένους ασθενείς, αναζητώντας συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης μελατονίνης και της ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν καθώς μεγαλώνουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, του κεντρικού τμήματος του αμφιβληστροειδούς.

Περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν απώλεια όρασης λόγω της πάθησης. Οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και πολλά χρόνια τρόπους για να προλάβουν ή να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά δεν υπάρχει ακόμη οριστική θεραπεία.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση. Το 2020, διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης μπορούν να αποτρέψουν τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς που οφείλεται στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Το 2021, μια άλλη ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είχαν την τάση να έχουν χαμηλότερες από το μέσο όρο ποσότητες μελατονίνης στο αίμα και τα δάκρυά τους.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 200.000 ηλικιωμένων ατόμων που αφορούσαν την περίοδο 2008 έως 2023 αναζητώντας κάποια συσχέτιση.

Διαπίστωσαν ότι από τους 121.523 ασθενείς ηλικίας 50 ετών και άνω που δεν είχαν ενδείξεις εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, πολλοί ήταν τακτικοί χρήστες συμπληρωμάτων μελατονίνης. Διαπίστωσαν επίσης ότι πολλοί ασθενείς που άρχισαν να λαμβάνουν συμπληρώματα μελατονίνης μετά την ανάπτυξη της εκφυλιστικής πάθησης της όρασης, παρουσίασαν βραδύτερη επιδείνωση από τους ασθενείς που δεν έλαβαν συμπληρώματα.

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά στον εγκέφαλο - έχει συνδεθεί στενά με τον κύκλο του ύπνου. Ο εγκέφαλος παράγει περισσότερη από αυτήν ως απάντηση στο σκοτάδι. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα μελατονίνης για να κοιμηθούν.

H νέα μελέτη αυξάνει τις αποδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση μελατονίνης θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology.