ΥΓΕΙΑ

Στατίνες: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ανεύρυσμα

Σινάνη Αικατερίνη

Οι στατίνες, τα κοινά φάρμακα για τον έλεγχο της χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορούν να μειώσουν και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Στατίνες: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ανεύρυσμα

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον κίνδυνο εγκεφαλικών ανευρυσμάτων που προκαλούν αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Για τη μελέτη, εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους σχεδόν 4.900 ασθενών που είχαν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και τους συνέκριναν με σχεδόν 44.000 άτομα που δεν είχαν υποστεί ποτέ εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

Αφού συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες κινδύνου, εντόπισαν τέσσερα συγκεκριμένα φάρμακα που φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού ανευρύσματος:

  • Το φάρμακο για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης λισινοπρίλη, μείωσε τον κίνδυνο κατά 37%.
  • Η δραστική ουσία για τη μείωση της χοληστερόλης σιμβαστατίνη, μείωσε τον κίνδυνο κατά 22%.
  • Το φάρμακο για τον διαβήτη μετφορμίνη, μείωσε τον κίνδυνο κατά 42%.
  • Η ουσία για τη θεραπεία της συμπτωματικής καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και της χρόνιας προστατίτιδας, ταμσουλοσίνη, μείωσε τον κίνδυνο κατά 45%.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως νέους τρόπους πρόληψης αυτού του τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο εκδηλώνεται σε νεότερες ηλικίες και με υψηλότερο ποσοστό θανάτου από άλλους τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων», δήλωσε ο ερευνητής Jos Peter Kanning, από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.

«Οι τρέχουσες χειρουργικές θεραπείες για τα ανευρύσματα του εγκεφάλου, ενέχουν τον κίνδυνο μόνιμης αναπηρίας και θανάτου που συχνά υπερκαλύπτει τα πιθανά οφέλη, οπότε η πρόληψη της ρήξης με ένα μη επεμβατικό φάρμακο θα ήταν πολύ ευεργετική», πρόσθεσε ο Kanning.

Από την άλλη πλευρά, τέσσερα φάρμακα αύξησαν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου: το αντιπηκτικό βαρφαρίνη, το αντικαταθλιπτικό βενλαφαξίνη, το αντιψυχωσικό προχλωροπεραζίνη και το παυσίπονο κο-κοδαμόλη.

Τα ευρήματα δείχνουν μόνο μια συσχέτιση μεταξύ αυτών των φαρμάκων και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Χρειάζεται μελλοντική έρευνα για να διερευνηθούν αυτές οι συσχετίσεις και να καθοριστεί αν αυτά τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε ο Kanning. «Αυτή η εργασία θα μπορούσε επίσης να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε πρόσθετους παράγοντες κινδύνου για υπαραχνοειδή αιμορραγία, οδηγώντας ενδεχομένως σε νέες θεραπείες για τη διαχείριση των ανευρυσμάτων».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.