Ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση: Τι ανακάλυψαν για τις στατίνες
Η λήψη στατινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος σε γυναίκες που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία για την εμμηνόπαυση.
Η ορμονοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της μετάβασης στην εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση), καθώς και τα συμπτώματα που επιμένουν μετά την εμμηνόπαυση. Κατά την περιεμμηνόπαυση, οι περίοδοι της εμμήνου ρύσεως γίνονται λιγότερο συχνές και τα επίπεδα ορμονών πέφτουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει αυτά τα συμπτώματα, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τις χαμένες ορμόνες.
Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις θεραπείες (κυρίως τα ορμονικά χάπια που λαμβάνονται από το στόμα) αυξάνουν τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ), κατά την οποία σχηματίζονται θρόμβοι αίματος μέσα στις φλέβες.
Ωστόσο, μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, δείχνει ότι οι γυναίκες, που λαμβάνουν στατίνες ταυτόχρονα με την ορμονοθεραπεία, αντιμετωπίζουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ΦΘΕ σε σύγκριση με γυναίκες που λαμβάνουν μόνο ορμονοθεραπεία. Μάλιστα, οι υψηλότερες δόσεις στατινών συνδέθηκαν με κατ' αναλογία μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου.
“Βρήκαμε ότι η θεραπεία με στατίνες συσχετίστηκε με μείωση, αλλά όχι εξάλειψη, του κινδύνου ΦΘΕ που σχετίζεται με εξωγενείς ορμόνες”, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης στην έκθεση. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ασφάλεια αυτών των θεραπειών για ασθενείς που ενδιαφέρονται να τις λάβουν.
Τούτου λεχθέντος, η έρευνα δεν έγινε με κλινική δοκιμή “χρυσού προτύπου”, επομένως δεν μπορεί να δείξει ότι οι στατίνες οδήγησαν άμεσα στην μείωση του κινδύνου ΦΘΕ. Μελλοντικές δοκιμές θα πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτόν τον σύνδεσμο, παραδέχτηκαν οι συγγραφείς.
Πώς έγινε η έρευνα
Η εν λόγω μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από γυναίκες ηλικίας 50 έως 64 ετών που υπέβαλαν αξιώσεις εμπορικής ασφάλισης στις ΗΠΑ μεταξύ 2008 και 2019. Η περιεμμηνόπαυση ξεκινά συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών και μπορεί να διαρκέσει χρόνια, με τα συμπτώματα που ξεκινούν τότε να επιμένουν μερικές φορές και μετά την εμμηνόπαυση.
Μεταξύ των γυναικών αυτών, οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 20.000 που είχαν νέα διάγνωση φλεβικής θρομβοεμβολής στο χρονικό πλαίσιο της μελέτης. Στη συνέχεια, εντόπισαν μια ομάδα περισσότερων από 200.000 γυναικών χωρίς θρομβοεμβολή, για να χρησιμεύσει ως ομάδα ελέγχου. Μεταξύ όλων των γυναικών, εντόπισαν ποιες είχαν συνταγή για ορμονοθεραπεία, στατίνες ή και τα δύο.
Ορμονοθεραπεία: Ο συνδυασμός με στατίνες μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θρομβοεμβολής
Οι γυναίκες που έπαιρναν τόσο ορμονοθεραπεία όσο και στατίνες εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο ΦΘΕ σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν κάνει αίτηση σε ασφαλιστική για κάποιο φάρμακο. Ωστόσο, ο κίνδυνος τους ήταν χαμηλότερος από εκείνον των γυναικών που έπαιρναν μόνο ορμονοθεραπεία: είχαν 25% αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τον κατά 51% αυξημένο κίνδυνο των γυναικών που έπαιρναν μόνο ορμονοθεραπεία.
Επίσης, οι γυναίκες που έλαβαν “στατίνες υψηλής έντασης” είδαν τα περισσότερα οφέλη συνολικά.
Περιορισμοί της έρευνας
Αν και η μελέτη υποδηλώνει ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος που σχετίζεται με την ορμονική θεραπεία, έχει αρκετούς περιορισμούς:
- Τα δεδομένα ασφάλισης παρείχαν μόνο ένα μερικό ιατρικό ιστορικό κάθε ασθενούς, επομένως ο κίνδυνος ΦΘΕ κάθε συμμετέχουσας δεν μπορούσε να αποσαφηνιστεί πλήρως.
- Επίσης, δεν παρείχαν πληροφορίες σχετικά με πιθανή χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ασπιρίνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ΦΘΕ.
- Η μελέτη έβαλε στο ίδιο πλαίσιο τις γυναίκες που έλαβαν από του στόματος ορμονικές θεραπείες με εκείνες που χρησιμοποιούσαν μη από του στόματος επιλογές, όπως επιθέματα, σπρέι και κολπικούς δακτυλίους. Ιστορικά, ο κίνδυνος ΦΘΕ συνδέεται με τα ορμονικά χάπια, ενώ οι άλλες επιλογές πιθανότατα συνοδεύονται από πολύ χαμηλότερο ή αμελητέο κίνδυνο θρομβοεμβολής.
Πηγή: livescience.com