Φαινόμενο "hangry": Γιατί πρέπει να τρώμε όταν πεινάμε
Ακούμε συχνά ότι πρέπει να αγνοούμε την πείνα μας αν δεν θέλουμε να πάρουμε βάρος.
Οι επιστήμονες τονίζουν ωστόσο ότι είναι καλύτερο να ακούμε το σώμα μας, όταν μας λέει ότι είναι ώρα να φάμε.
Πολλές δημοφιλείς δίαιτες βασίζονται στην αγνόηση του αισθήματος της πείνας, όπως οι θερμιδικές ή οι διαλειμματικές.
Το να εμπιστευόμαστε την όρεξή μας και να τρώμε όταν νιώθουμε πεινασμένοι, να ακολουθούμε δηλαδή τη λεγόμενη διαισθητική διατροφή, είναι καλύτερο για την ψυχολογική και σωματική μας υγεία, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Νέα μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν διαισθητικά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζυγίζουν λιγότερο και να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι με το σώμα τους συγκριτικά με εκείνους που περιόρισαν την πρόσληψη τροφής.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι το να είμαστε συντονισμένοι με τα σήματα που στέλνει το σώμα μας, είναι πιο σημαντικό από το να ακολουθούμε τις μοντέρνες διατροφικές τάσεις.
Στη διαδικτυακή έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 νέοι άνθρωποι από οκτώ χώρες, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την αυτοεκτίμηση και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ένα μέτρο για το εάν ένα άτομο έχει υγιές ή επικίνδυνο βάρος.
Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τρόπους διατροφής, τον διαισθητικό, τον συναισθηματικό και τον συγκρατημένο.
Το συναισθηματικό φαγητό είναι αντίδραση σε εσωτερικές διεργασίες, όπως το άγχος ή η λύπη. Η συγκρατημένη διατροφή προβλέπει τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής με στόχο την απώλεια ή τη διατήρηση του βάρους. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο διαισθητικά έτρωγαν, τόσο πιο χαρούμενοι έτειναν να είναι οι άνθρωποι με το σώμα τους. Είχαν επίσης υψηλότερη αυτοεκτίμηση και χαμηλότερο βάρος.
Από την άλλη πλευρά, η συγκρατημένη και συναισθηματική διατροφή συσχετίστηκαν με χαμηλότερη σωματική ικανοποίηση και αυτοεκτίμηση, καθώς και με μεγαλύτερο βάρος.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Charlotte Markey, από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey, δήλωσε: «Παρά τις απόψεις που επικρατούν ότι πρέπει να αγνοούμε τα σημάδια πείνας και κορεσμού, το να εμπιστευόμαστε το σώμα μας και να τρώμε όταν νιώθουμε πείνα φαίνεται ότι είναι καλύτερο για την ψυχολογική και σωματική υγεία. Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει επιστημονικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, οι δίαιτες είναι αναποτελεσματικές τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για την ικανοποίηση του σώματος και συχνά αντιπαραγωγικές. Θα πρέπει να επιδιώκουμε να είμαστε περισσότερο εναρμονισμένοι με τη δική μας φυσιολογία παρά με την τελευταία μοντέρνα δίαιτα».
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το πώς τρώει κανείς, πιθανώς συνδέεται με το πώς νιώθει για τον εαυτό του. Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φαινόμενο "hangry", συνδυασμός πείνας (hunger) και θυμού (angry) είναι ένα πραγματικό φαινόμενο.
Η έκφραση έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είχε διερευνηθεί ευρέως από την επιστήμη.
Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η πείνα σχετίζεται με μεγαλύτερα επίπεδα θυμού και ευερεθιστότητας, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης.
Πηγή: Mail Online