Τα οφέλη της αρωματοθεραπείας στον ύπνο και οι παρενέργειές της
Ανανεώθηκε:
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον καλό ύπνο ο οποίος ξεκουράζει και αναζωογονεί τον οργανισμό. Η αρωματοθεραπεία είναι μια μέθοδος που μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση άρα και σε έναν ευεργετικό ύπνο.
Εξαιτίας της όσφρησης, ορισμένα αρώματα μπορεί να συμβάλουν στον καλύτερο ύπνο. Η αρωματοθεραπεία βασίζεται σε μυρωδιές από φυτά που μπορούν να ενισχύσουν διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης υγείας.
Ωστόσο, η Mayo Clinic σημειώνει πως η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αρωματοθεραπείας και τη θεραπευτική χρήση αιθέριων ελαίων που εξάγονται από φυτά είναι περιορισμένη.
Στη συνέχεια αναφέρει: «Η αρωματοθεραπεία πιστεύεται ότι λειτουργεί διεγείροντας τους υποδοχείς οσμής στη μύτη, οι οποίοι στη συνέχεια, στέλνουν μηνύματα μέσω του νευρικού συστήματος στο μεταιχμιακό σύστημα - το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα.
Η αρωματοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στον ύπνο δημιουργώντας ένα ευχάριστο περιβάλλον για να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε χωρίς διακοπές.
Η έκθεση σε μυρωδιές που σχετίζονται με θετική διάθεση, ηρεμία και χαλάρωση μπορεί να είναι ευεργετική πριν από τον ύπνο και κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς το άγχος και η ένταση συμβάλλουν στην αϋπνία ή στον διακοπτόμενο ύπνο.
Τα 3 βασικά μοντέλα αρωματοθεραπείας
Γερμανικό: Δίδεται έμφαση στην όσφρηση
Αγγλικό: Γίνεται χαλαρωτικό μασάζ με αιθέρια έλαια διαλυμένα σε μια βάση από φυτικά λάδια.
Γαλλικό: Εσωτερική χρήση των αιθέριων ελαίων δια του στόματος ή του πρωκτού.
Οι παρενέργειες
Όταν τα έλαια εφαρμόζονται στο δέρμα, οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμό του δέρματος και ευαισθησία στον ήλιο. Επιπλέον απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί πώς τα αιθέρια έλαια μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά, τις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, καθώς και την αλληλεπίδραση με φάρμακα και άλλες θεραπείες.
Η έρευνα
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής εξέτασε 15 ποσοτικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 11 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που εξέτασαν την επίδραση της εισπνοής αιθέριων ελαίων με τον ύπνο. Η λεβάντα είναι πρώτη σε επιλογή και είναι αυτή που δεν δημιουργεί ανεπιθύμητες παρενέργειες. Βέβαια, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερα ποσοτικά δείγματα.
Ο μέσος όρος ύπνου
Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετικές ποσότητες ύπνου. Κατά μέσο όρο οι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες, ενώ τα παιδιά χρειάζονται 9 έως 13 ώρες. Τα νήπια και τα μωρά χρειάζονται 12 έως 17 ώρες ύπνου, κάθε μέρα.
Τα άτομα με αϋπνία δυσκολεύονται αρκετά συχνά να κοιμηθούν και μπορούν να ξυπνήσουν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Εάν σας βασανίζει η αϋπνία για λιγότερο από τρεις μήνες, ονομάζεται βραχυπρόθεσμη αϋπνία. Η αϋπνία που διαρκεί τρεις μήνες ή περισσότερο ονομάζεται μακροχρόνια αϋπνία.
Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους τα προβλήματα ύπνου τείνουν να επιλυθούν μέσα σε περίπου ένα μήνα, σύμφωνα με το NHS.
Μερικοί άνθρωποι από την φύση τους κοιμούνται ελαφρότερα με αποτέλεσμα να ξυπνούν ιδιαίτερα εύκολα. Επίσης άλλοι κοιμούνται λιγότερες ώρες από τις προαναφερθείσες.
Να θυμάστε πως ο κακός ύπνος επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή γι΄ αυτό προσπαθήστε να έχετε μια ρουτίνα ύπνου, να τρώτε ελαφρά για βραδινό και να αφήνετε τις δυσάρεστες σκέψεις μακριά από το υπνοδωμάτιό σας.
Οι συνέπειες του κακού ύπνου
Στις βραχυπρόθεσμες συνέπειες της έλλειψης ύπνου ή της κακής ποιότητάς του συγκαταλέγεται η κόπωση, η υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, η έλλειψη συγκέντρωσης, η μειωμένη ικανότητα μάθησης και μνήμης, η οξυθυμία και η επιρρέπεια σε παντός είδους ατυχήματα.
Όσον αγορά στις μακροπρόθεσμες συνέπειες οι Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι 3 ή 4 χρόνια διαταραγμένου ύπνου συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας τα οποία συμπεριλαμβάνουν απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης, αδυναμία συγκέντρωσης, αυξημένη όρεξη, προβλήματα όρασης, αδυναμία λήψης αποφάσεων, επικοινωνίας και ανταπόκρισης, κυκλοθυμικότητα και κατάθλιψη.