ΥΓΕΙΑ

Άγχος, στρες, κατάθλιψη στην εφηβεία: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή

Οι έφηβοι που υποφέρουν από άγχος, στρες ή κατάθλιψη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ως ενήλικες, υποστηρίζει νέα σουηδική μελέτη.

Άγχος, στρες, κατάθλιψη στην εφηβεία: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή

Με δεδομένη την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νεότερων ανθρώπων, η έρευνα εξετάζει αν καταστάσεις όπως η κατάθλιψη στην εφηβική ηλικία σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον ρόλο της αντοχής στο στρες (ικανότητα αντιμετώπισης του στρες στην καθημερινότητα), προκειμένου να εξηγήσουν τους πιθανούς συσχετισμούς.

Η μελέτη περιελάμβανε 238.013 άνδρες που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1952-1956, είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις στο τέλος της εφηβείας τους και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν μέχρι τη μέση ηλικία (58 ετών). Στην ηλικία των 18-19 οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ιατρικές, ψυχιατρικές και σωματικές εξετάσεις, ενώ μετρήθηκε και η αντοχή τους στο στρες μέσω συνέντευξης με ψυχολόγο και ερωτηματολογίου και βασίστηκε σε οικογενειακά, ιατρικά, κοινωνικά, συμπεριφορικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Συνολικά 34.503 άνδρες διαγνώστηκαν με μη ψυχωτική ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη ή άγχος, στις εξετάσεις που υποβλήθηκαν πριν την ένταξή τους στη μελέτη, ενώ η παρακολούθηση για καρδιαγγειακές παθήσεις έγινε μέσω ιατρικών νοσοκομειακών αρχείων.

Όπως προέκυψε από την μελέτη, μια ψυχική διαταραχή στην εφηβεία σχετιζόταν με κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου στη μέση ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έπασχαν από κάποια ψυχική διαταραχή στην εφηβεία, ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν 20% υψηλότερος για εκείνους που είχαν λάβει σχετική διάγνωση ακόμα και αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος, η γενική υγεία και η οικογενειακή και κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.

Ο συσχετισμός ανάμεσα στις ψυχικές νόσους και το έμφραγμα εξηγήθηκε κατά ένα μέρος -αλλά όχι στο σύνολό του- από τη μειωμένη αντοχή στο στρες και την κακή φυσική κατάσταση των εφήβων με ψυχικές ασθένειες. «Γνωρίζαμε ήδη ότι οι άνδρες που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση στην εφηβεία, είναι λιγότερο πιθανό να τη διατηρήσουν και στα επόμενα χρόνια αν έχουν χαμηλή αντοχή στο στρες. Προηγούμενη έρευνά μας έδειξε, επίσης, ότι η χαμηλή αντοχή στο στρες συνδυάζεται με μεγαλύτερη τάση για εθιστικές συμπεριφορές, σηματοδοτώντας αυξημένους κινδύνους για κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και χρήση άλλων ουσιών», επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Cecilia Bergh από το Πανεπιστήμιο Örebro της Σουηδίας.

«Η καλύτερη φυσική κατάσταση στην εφηβική ηλικία είναι πιο πιθανό να προστατεύει από μετέπειτα καρδιακές παθήσεις, ειδικά αν τα άτομα παραμένουν σωματικά δραστήρια καθώς μεγαλώνουν. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί ακόμη να ανακουφίζει από τις αρνητικές συνέπειες του στρες, πράγμα που αφορά μεν όλους τους εφήβους, αλλά εκείνοι με την χειρότερη φυσική κατάσταση ωφελούνται περισσότερο από την επιπλέον στήριξη ώστε να ασχοληθούν με την άσκηση και να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες», καταλήγει η ειδικός.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται σε παιδιά και εφήβους

Στρες στην εφηβεία: Η σοβαρή επίπτωσή του στην υγεία

Κατάθλιψη στην εφηβεία: Γιατί τα κορίτσια κινδυνεύουν περισσότερο από τα αγόρια