ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Από τι κινδυνεύουν τα κορίτσια που δεν «ξεκολλάνε» από το κινητό

Σινάνη Αικατερίνη

Δεν μπορείτε να απομακρύνετε την έφηβη κόρη σας από το smartphone, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή της;

Από τι κινδυνεύουν τα κορίτσια που δεν «ξεκολλάνε» από το κινητό

Η πολύωρη ενασχόλησή της με τα παραπάνω, μπορεί να της στερήσει τον αναγκαίο ύπνο και να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη.

Οι έφηβοι που περνούν περισσότερο χρόνο στις οθόνες, τείνουν να έχουν χειρότερο ύπνο, τόσο όσον αφορά την ποιότητα όσο και τη διάρκειά του.

Ο χρόνος στις οθόνες ωθούσε τους εφήβους να μεταθέτουν τον ύπνο για αργότερα, επηρεάζοντας τους κύκλους ύπνου/αφύπνισης, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αυτές οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται με συμπτώματα κατάθλιψης στα κορίτσια, αλλά όχι στα αγόρια, δείχνουν τα ευρήματα.

«Διαπιστώσαμε ότι οι έφηβοι που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στις οθόνες, ανέπτυξαν επίσης χειρότερες συνήθειες ύπνου με την πάροδο του χρόνου», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Sebastian Hökby, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία. «Με τη σειρά του, αυτό οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης, ιδίως στα κορίτσια».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 4.800 Σουηδούς μαθητές ηλικίας 12 έως 16 ετών, συλλέγοντας στοιχεία σχετικά με τον ύπνο, τα συμπτώματα κατάθλιψης και τον χρόνο που αφιερώνουν στην οθόνη σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης στα κορίτσια ήταν υπερδιπλάσια από εκείνα στα αγόρια, μια διαφορά μεταξύ των δύο φύλων που έχει διαπιστωθεί και σε προηγούμενες μελέτες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι το 38% έως 57% των συμπτωμάτων κατάθλιψης των κοριτσιών μπορούσαν να εξηγηθούν από αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου που οφείλονται στη χρήση οθόνης.

Και τα αγόρια που περνούσαν περισσότερο χρόνο στις οθόνες, παρουσίασαν διαταραχές στον ύπνο, αλλά δεν συνδέονταν σημαντικά με μεταγενέστερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τον περιορισμό του χρόνου χρήσης οθόνης για τα παιδιά, αλλά δεν ορίζει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να θεωρηθεί υγιές, επικαλούμενη την έλλειψη ισχυρών επιστημονικών στοιχείων για τον καθορισμό των κατευθυντήριων γραμμών.

Η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας συνιστά στους εφήβους να μην περνούν πάνω από δύο έως τρεις ώρες την ημέρα στις οθόνες.

«Εάν ο χρόνος χρήσης των οθονών μειωνόταν με κάποιον τρόπο, για παράδειγμα μέσω πολιτικών δημόσιας υγείας, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι θα μειώνονταν τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε νεαρές Σουηδές, πιθανώς και νεαρούς Σουηδούς», καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στον επιστημονικό περιοδικό PLOS Global Public Health.