Άνοια: Οι παρεμβάσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατά 40% (εικόνες)
Η τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση της εμφάνισης ή και την πρόληψη της άνοιας στο 40% των περιπτώσεων της εκφυλιστικής νόσου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου και καταγράφονται περίπου τα δύο τρίτα των περιπτώσεων παγκοσμίως.
Αυτό είναι το μήνυμα της επικαιροποιημένης μελέτης της Lancet Commission για την πρόληψη, παρέμβαση και φροντίδα της άνοιας, η οποία παρουσιάστηκε στην ετήσια Διεθνή Διάσκεψη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και φέρει την υπογραφή 28 έγκριτων επιστημόνων.
Η μελέτη παραθέτει συνολικά 12 παράγοντες κινδύνου και προβαίνει σε σχετικές συστάσεις για παρεμβάσεις σε επίπεδο πολιτικής υγείας που σε συνδυασμό με προσωπικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» απέναντι στη νόσο με την οποία ζουν σήμερα 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
Στην επικαιροποιημένη μελέτη της Lancet Commission προστέθηκαν τρεις παράγοντες κινδύνου που συσχετίζονται με το 6% του συνόλου των περιπτώσεων άνοιας: εκτιμώμενο ποσοστό 3% αποδίδεται σε τραυματισμό στο κεφάλι στη μέση ηλικία, 1% των περιπτώσεων σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 21 μονάδες την εβδομάδα) στη μέση ηλικία και 2% σε έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση σε πιο προχωρημένη ηλικία.
Οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου συσχετίζονται με το 34% όλων των περιπτώσεων άνοιας, και εκείνοι με τη μεγαλύτερη σύνδεση είναι η ελλιπής εκπαίδευση σε μικρή ηλικία (7%), η απώλεια ακοής στη μέση ηλικία (8%) και το κάπνισμα στους ηλικιωμένους (5%).
Οι δράσεις αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές στις χώρες χαμηλού και μεσαίου κατά κεφαλήν εισοδήματος όπου οι περιπτώσεις άνοιας αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς συγκριτικά με τις χώρες υψηλού εισοδήματος.
Βασιζόμενοι στο προηγούμενο μοντέλο ανάλυσής τους που περιλάμβανε εννέα παράγοντες κινδύνου, οι ειδικοί της Lancet Commission εκτιμούν ότι μπορούν να προληφθούν πολύ περισσότερες περιπτώσεις άνοιας στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι παράγοντες αυτοί συμβάλουν στο 35% του συνόλου των περιπτώσεων άνοιας, στην Κίνα μπορεί να αναλογούν σε ποσοστό 40%, στην Ινδία 41% και στη Λατινική Αμερική έως και 56%.
Για τη μείωση του κινδύνου άνοιας, οι επιστήμονες εισηγούνται τα εξής: