H μπίρα παρασκευάζεται από νερό (συνήθως σε ποσοστό 93%), αλκοόλ (ποσοστό περίπου 5%), βύνη κριθαριού (στην οποία οφείλει τη χαρακτηριστική της γεύση), μαγιά και λυκίσκο (αρωματικό φυτό που αρωματίζει την μπίρα και λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό).
Οι διαφορές ανάμεσα στα είδη μπίρας καθορίζονται από τη σύνθεση των δημητριακών, την ποσότητα του λυκίσκου, το είδος της μαγιάς, που είναι καθοριστικό για τον τύπο της μπίρας, και την ποιότητα του νερού που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της.
Αν και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία, έχει επίσης βρεθεί ότι η κατανάλωση με μέτρο ορισμένων αλκοολούχων ποτών όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά μπορεί και να ωφελήσει την υγεία.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική κατανάλωση μπίρας μπορεί να σας ωφελήσει ως εξής: