ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπύρα: Θερμίδες ανά είδος – Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όταν απολαμβάνετε μια κρύα μπύρα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε το θερμιδικό της περιεχόμενο, ειδικά αν προσέχετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας.

Μπύρα: Θερμίδες ανά είδος – Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο
Bigstock

Οι θερμίδες σε μια μπύρα μπορεί να διαφέρουν ευρέως ανάλογα με τον τύπο (τρόπος παρασκευής) και την μάρκα.

Σε αυτό το άρθρο, παραθέτουμε την περιεκτικότητα σε θερμίδες ανά 100 ml για διαφορετικούς τύπους μπύρας, παρέχοντάς σας τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να κάνετε συνειδητές επιλογές.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις θερμίδες σε μια μπύρα

  • Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: Γενικά, όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τόσο περισσότερες θερμίδες θα έχει μια μπύρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το καθαυτό αλκοόλ έχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, κάτι που προσθέτει στον συνολικό αριθμό θερμίδων.
  • Συστατικά: Ο τύπος και η ποσότητα της βύνης, του λυκίσκου και άλλων συστατικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της κάθε μπύρας μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητά της σε θερμίδες. Οι μπύρες με περισσότερη βύνη και υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα έχουν συνήθως περισσότερες θερμίδες.
  • Μέγεθος μερίδας: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις θερμίδων που παρέχονται παρακάτω είναι για μερίδες 100 ml. Οι τυπικές μερίδες μπύρας είναι συνήθως μεγαλύτερες, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνονται θα είναι υψηλότερες από τις τιμές που αναφέρονται εδώ.

Θερμίδες στην μπύρα: Ανάλυση ανά τύπο

Lager

Θερμίδες ανά 100 ml: Περίπου 41-45

Η lager είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη μπύρας, γνωστή για την ελαφριά γεύση της. Είναι συνήθως χαμηλότερη σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλους τύπους μπύρας λόγω των ελαφρύτερων συστατικών της.

Pale Ale

Θερμίδες ανά 100 ml: Περίπου 50-55

Οι pale ale μπίρες έχουν πιο έντονη γεύση και υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ σε σύγκριση με τις lager, γεγονός που συμβάλλει σε ελαφρώς υψηλότερο αριθμό θερμίδων.

IPA (India Pale Ale)

Θερμίδες ανά 100 ml: Περίπου 55-65

Οι IPA είναι γνωστές για την έντονη γεύση λυκίσκου και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, με αποτέλεσμα υψηλότερο αριθμό θερμίδων ανά 100 ml.

Stout

Θερμίδες ανά 100 ml: Περίπου 50-60

Οι stout είναι πλούσιες, μαύρες μπύρες με πιο βαρύ σώμα. Συχνά έχουν κρεμώδη υφή και υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες λόγω της χρήσης καβουρδισμένης βύνης.

Beer-mpira-mpyra

Porter

Θερμίδες ανά 100 ml: Περίπου 50-60

Παρόμοια με τις stout, οι porter είναι μαύρες μπύρες με έντονη γεύση. Περιέχουν μέτριο έως υψηλό αριθμό θερμίδων, κατά κανόνα στα ίδια επίπεδα με τις stout.

Μπύρες σίτου (σταρένιες)

Θερμίδες ανά 100 ml: Περίπου 40-45

Οι σταρένιες μπύρες είναι συνήθως ελαφριές και δροσιστικές, με ελαφρώς θολή εμφάνιση. Έχουν χαμηλότερες θερμίδες σε σύγκριση με πιο μαύρες μπύρες όπως οι stout και οι porter.

Pilsner

Θερμίδες ανά 100 ml: Περίπου 40-45

Η μπύρα pilsner είναι ένα είδος lager γνωστό για το ανοιχτό χρώμα και την τραγανή γεύση του. Είναι σχετικά χαμηλή σε θερμίδες και είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους αναζητούν μια πιο ελαφριά μπύρα.

Amber Ale

Θερμίδες ανά 100 ml: Περίπου 45-50

Οι μπίρες amber ale έχουν πλούσια, βυνώδη γεύση με μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Ο αριθμός των θερμίδων είναι ελαφρώς υψηλότερος από εκείνον σε lager και pilsner.

Sour (ξινή)

Θερμίδες ανά 100 ml: Περίπου 45-50

Οι ξινές μπύρες έχουν μια πικάντικη γεύση και συχνά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η περιεκτικότητα σε θερμίδες ποικίλλει, αλλά είναι γενικά μέτρια σε σύγκριση με άλλους τύπους μπύρας.

Light Beer (ελαφριές μπύρες)

Θερμίδες ανά 100 ml: Περίπου 25-30

Οι ελαφριές μπίρες έχουν σχεδιαστεί, για να έχουν λιγότερες θερμίδες και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθιστώντας τις μια δημοφιλή επιλογή για άτομα που κάνουν δίαιτα.

Συμπερασματικά

Η κατανόηση της περιεκτικότητας σε θερμίδες της αγαπημένης σας μπύρας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο ενημερωμένες επιλογές και να διαχειριστείτε τη συνολική σας πρόσληψη θερμίδων.

Αν και μπύρες όπως οι lager και οι ελαφριές μπύρες τείνουν να είναι χαμηλότερες σε θερμίδες, οι πιο σκούρες μπίρες όπως οι stouts και οι IPA έχουν περισσότερες θερμίδες. Είτε προτιμάτε μια δροσιστική pilsner είτε μια πλούσια porter, η γνώση των θερμίδων ανά 100 ml σάς επιτρέπει να απολαμβάνετε την μπύρα σας υπεύθυνα και με μέτρο.

Πηγές: perfectdraft.com, drinkaware.co.uk, menshealth.com