ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο πραγματικά υγιεινή είναι η μπύρα χωρίς αλκοόλ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η μη αλκοολούχα μπύρα κερδίζει τα τελευταία χρόνια δημοτικότητα ως εναλλακτική της κανονικής μπύρας, για όσους θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Πόσο πραγματικά υγιεινή είναι η μπύρα χωρίς αλκοόλ
Bigstock

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια πιο υγιεινή επιλογή, είναι σημαντικό να κατανοήσετε το πώς παράγεται, πώς συγκρίνεται με την κανονική μπύρα και αν υπάρχουν οφέλη ή κίνδυνοι για την υγεία.

Αυτό το άρθρο διερευνά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μπύρας χωρίς αλκοόλ και παρέχει πληροφορίες για τον αντίκτυπό της στην υγεία σας.

Πώς παρασκευάζεται η μπύρα χωρίς αλκοόλ

Η μη αλκοολούχα μπύρα παρασκευάζεται παρόμοια με την κανονική μπύρα, χρησιμοποιώντας νερό, βύνη, λυκίσκο και μαγιά. Η βασική διαφορά έγκειται στην αφαίρεση/μείωση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Υπάρχουν τρεις κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μη αλκοολούχου μπύρας:

  1. Μέθοδος εξάτμισης: Το αλκοόλ εξατμίζεται από την μπύρα θερμαίνοντάς την σε χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό διατηρεί τη γεύση, ενώ μειώνει την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ.
  2. Απόσταξη σε κενό: Η μπύρα παρασκευάζεται υπό χαμηλή πίεση, η οποία μειώνει το σημείο βρασμού του αλκοόλ, επιτρέποντάς του να εξατμιστεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία χωρίς να επηρεάζεται η γεύση της μπύρας.
  3. Αντίστροφη όσμωση: Η μπύρα φιλτράρεται μέσω μιας μεμβράνης, που διαχωρίζει το αλκοόλ από τα άλλα συστατικά, με αποτέλεσμα μια μη αλκοολούχα εκδοχή.

Πώς συγκρίνεται η μη αλκοολούχα μπύρα με την κανονική μπύρα

Αν και η μη αλκοολούχα μπύρα μιμείται τη γεύση και την εμφάνιση της κανονικής μπύρας, υπάρχουν αρκετές βασικές διαφορές:

  • Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: Οι κανονικές μπύρες περιέχουν συνήθως 4-6% αλκοόλ κατ' όγκο (ABV), ενώ οι μη αλκοολούχες μπύρες περιέχουν λιγότερο από 0,5% ABV.
  • Θερμίδες και σάκχαρα: Οι μη αλκοολούχες μπύρες έχουν γενικά λιγότερες θερμίδες από τις κανονικές μπύρες, αλλά ορισμένες μάρκες μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, για να βελτιώσουν τη γεύση.
  • Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά: Οι μη αλκοολούχες μπύρες μπορεί να εξακολουθούν να περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνες Β και μαγνήσιο, παρόμοια με τις κανονικές μπύρες.
Brewery-Beer

Είναι υγιεινή η μπύρα χωρίς αλκοόλ;

Η μη αλκοολούχα μπύρα μπορεί να προσφέρει ορισμένα πιθανά οφέλη για την υγεία, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο:

  • Ενυδάτωση: Σε αντίθεση με την κανονική μπύρα, η μη αλκοολούχα μπύρα μπορεί να συμβάλει στην ενυδάτωση, καθώς περιέχει λιγότερο αλκοόλ, το οποίο έχει διουρητική δράση.
  • Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Μερικές μη αλκοολούχες μπύρες περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, κάλιο και φολικό οξύ, τα οποία υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.
  • Βελτιωμένη αποκατάσταση μετά την άσκηση: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η μπύρα χωρίς αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της ανάρρωσης στους αθλητές, λόγω της περιεκτικότητάς της σε πολυφαινόλες.

Ενέχει κινδύνους για την υγεία η μπύρα χωρίς αλκοόλ;

Παρά τα πιθανά οφέλη, υπάρχουν επίσης κίνδυνοι, που σχετίζονται με την μη αλκοολούχα μπύρα:

  • Υποδαυλίζει την επιθυμία για αλκοόλ: Για άτομα που αναρρώνουν από τον εθισμό στο αλκοόλ, η γεύση και η μυρωδιά της μη αλκοολούχου μπύρας μπορεί να προκαλέσει πόθους για αλκοόλ και ενδεχομένως να οδηγήσει σε υποτροπή.
  • Προστιθέμενα σάκχαρα και θερμίδες: Ορισμένες μάρκες μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα, αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε θερμίδες, γεγονός που επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους, εάν καταναλώνεται συχνά.
  • Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα: Αν και η μη αλκοολούχα μπύρα περιέχει πολύ λίγο αλκοόλ, ακόμη και ίχνη μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα ή ιατρικές καταστάσεις.

Συχνές Ερωτήσεις

“Βοηθά στον ύπνο η μπύρα χωρίς αλκοόλ;”

Ορισμένες μπύρες χωρίς αλκοόλ περιέχουν λυκίσκο, ο οποίος έχει ήπια ηρεμιστική δράση και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

“Μπορούν οι έγκυες να πίνουν μπύρα χωρίς αλκοόλ;”

Αν και οι περισσότερες μη αλκοολούχες μπύρες έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να ελέγχουν τις ετικέτες και να συμβουλεύονται τον γυναικολόγο τους σχετικά.

Σύνοψη

Η μπύρα χωρίς αλκοόλ μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική στην κανονική μπύρα, προσφέροντας οφέλη όπως ενυδάτωση και υποστήριξη αποκατάστασης. Ωστόσο, δεν είναι εντελώς ακίνδυνη, ιδιαίτερα για άτομα με ιστορικό εθισμού στο αλκοόλ ή για όσους χρειάζονται παρακολούθηση της πρόσληψης ζάχαρης.

Πηγές: bbcgoodfood.com, ncbi.nlm.nih.gov, bda.uk.com, verywellmind.com, everydayhealth.com