Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό και άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
Οι περισσότεροι πάσχοντες χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή και αλλαγή διατροφικών συνηθειών για να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση, ενώ και η συμβολή της άσκησης είναι καθοριστικής σημασίας.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η άσκηση βοηθά το σώμα να μειώσει την αρτηριακή πίεση, δεν υπάρχει όμως μία μορφή άσκησης που να εγγυάται αποτελεσματικότητα για όλους.
Υπάρχουν όμως γενικές οδηγίες σχετικά με τέσσερις βασικές πτυχές της άσκησης:
Πηγή: healthday.com
Photo 1/4
Συχνότητα: Αερόβια άσκηση σε καθημερινή βάση και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα (όχι συνεχόμενες ημέρες για να μπορεί το σώμα να αποκαθιστά τους μυς).
Photo 2/4
Ένταση: Αρχικά στοχεύστε σε μέτριας έντασης άσκηση. Για τις αερόβιες ασκήσεις, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φτάσετε το 60-70% του ανώτατου ορίου παλμών. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερης έντασης άσκηση, συνδέεται με μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης, οι κίνδυνοι όμως παραμένουν ασαφείς.
Photo 3/4
Διάρκεια: Ο στόχος σας πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης καθημερινά, διάρκεια την οποία μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά σε 60 λεπτά εάν είναι δυνατόν. Εάν σας φαίνεται μεγάλη η διάρκεια, «σπάστε» τη σε δεκάλεπτα και συμπληρώστε τον απαιτούμενο χρόνο. Η μυϊκή ενδυνάμωση πρέπει να στοχεύει όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, μέσω της χρήσης βάρους που θα σας επιτρέψει να ολοκληρώνετε 2-3 σετ των 10-12 επαναλήψεων.
Photo 4/4
Τύπος: Μπορείτε να ξεκινήσετε με περπάτημα, ποδήλατο και κολύμπι. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν ελεύθερα βάρη, ασκήσεις με αντιστάσεις ή ασκήσεις που γίνονται με το βάρος σας (π.χ. push ups). Η συνεργασία με το γιατρό σας στο σχεδιασμό της άσκησης για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι απαραίτητη. Ο λόγος είναι ότι θα προτείνει τον ιδανικό αριθμό παλμών κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης. Εάν παίρνετε φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, σιγουρευτείτε ότι δεν επηρεάζουν την ικανότητα άσκησης.