Η βιταµίνη D ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταµινών και αποτελεί το σηµαντικότερο θρεπτικό συστατικό για τη ρύθµιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίµα και την ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών.
Ο ρόλος της ωστόσο εκτείνεται και πέραν της σκελετικής υγείας. Συµβάλλει, µεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήµατος και στην πρόληψη χρόνιων νοσηµάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες µορφές καρκίνου αλλά και ορισµένες αυτοάνοσες παθήσεις.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταµίνης D συνδέεται µε παθήσεις του µυοσκελετικού συστήµατος (π.χ. οστεοπόρωση στους ενηλίκους, ραχίτιδα στα παιδιά) και του καρδιαγγειακού συστήµατος, καθώς και µε εµφάνιση καρκίνου, άνοιας και αυτοάνοσων νοσηµάτων (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας).
Η βιταμίνη D συντίθεται από το δέρμα κατά την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία.
Κάποιες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από εμφάνιση ανεπάρκειας της εν λόγω βιταμίνης.
Δείτε ποιες είναι στις εικόνες που ακολουθούν:
Photo 1/10
Βρέφη που τρέφονται με αποκλειστικό θηλασμό και δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D, ιδιαίτερα εάν έχουν σκούρο δέρμα ή εκτίθενται ελάχιστα στον ήλιο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά όλα τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά ή μερικώς να λαμβάνουν συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D της τάξεως των 400 IU/ημέρα.
Photo 2/10
Τα άτομα με μαύρο ή σκουρόχρωμο δέρμα συνθέτουν λιγότερη βιταμίνη D κατά την έκθεσή τους στον ήλιο συγκριτικά με εκείνους που έχουν ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, καθώς τα υψηλά ποσοστά μελανίνης στο δέρμα τους εμποδίζουν την αποτελεσματική σύνθεση βιταμίνης D κατά την ηλιακή έκθεση.
Photo 3/10
Οι ηλικιωμένοι χαρακτηρίζονται από μειωμένη ικανότητα σύνθεσης βιταμίνης D όταν εκτίθενται στην UVB ακτινοβολία. Επίσης, είναι πιθανότερο να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να εκτίθενται στον ήλιο, ιδίως οι ηλικιωμένοι που νοσηλεύονται σε ιδρύματα.
Photo 4/10
Άτομα με σύνδρομα δυσαπορρόφησης λίπους: Η κυστική ίνωση και η χολόσταση είναι παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχή της απορρόφησης της διαιτητικής βιταμίνης D.
Photo 5/10
Άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως τη νόσο του Crohn, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D λόγω δυσαπορρόφησης.
Photo 6/10
Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς ο αποκλεισμός του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνει τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D.
Photo 7/10
Παχυσαρκία: Η βιταμίνη D αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό και είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμη στα άτομα με μεγάλα αποθέματα σωματικού λίπους.
Photo 8/10
Χορτοφαγία: Οι χορτοφάγοι απέχουν από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων ζωικής προέλευσης τροφίμων που είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης D.
Photo 9/10
Άτομα με ιδιαίτερο ρουχισμό: Άνθρωποι που για θρησκευτικούς και πολιτιστικούς λόγους καλύπτουν όλη την επιφάνεια του δέρματος όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, μειώνουν την έκθεση στον ήλιο.
Photo 10/10
Έντονη χρήση αντηλιακού: Η χρήση αντηλιακού μπορεί να μειώσει την παραγωγή της βιταμίνης D μέχρι και 95%.