Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 22 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων καθημερινά στα φαγητά, τα ποτά και τα γλυκά.
Η σποραδική κατανάλωση γλυκών αλλά πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφών δεν αποτελεί πρόβλημα. Η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης όμως, θέτει την υγεία σας σε κίνδυνο.
Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε την επιθυμία για γλυκά:
Πηγή: Medical Daily
Photo 1/8
Συμπλήρωμα L-Glutamine: Η Γλουταμίνη αποτελεί μη απαραίτητο αμινοξύ, καθώς μπορεί να συντεθεί από τον οργανισμό. Ουσιαστικά αποτελεί το αμινοξύ που ανευρίσκεται σε υψηλότερη συγκέντρωση στον οργανισμό μας, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να εντοπίζονται στα κύτταρα του βλεννογόνου του εντέρου (όπου χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας) και στον μυϊκό ιστό. Συχνά χρησιμοποιείται για αποκατάσταση από τους αθλητές, καθώς η έντονη προπόνηση μπορεί να εξαντλήσει τις αποθήκες της γλουταμίνης στους μυς.
Photo 2/8
Περισσότερες πρωτεΐνες και καλά λιπαρά: Οι λιγούρες προκαλούνται όταν τρώτε πολλούς υδατάνθρακες αλλά λίγες πρωτεΐνες και λιπαρά. Οι γλυκοπατάτες και άλλοι υδατάνθρακες παρέχουν στο σώμα γρήγορη και εύκολη ενέργεια, σε μεγάλη ποσότητα όμως προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου και λιγούρες. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών και σας βοηθούν να αποφύγετε την επιθυμία για ζάχαρη. Τα καλά λιπαρά του αβοκάντο και άλλων μη επεξεργασμένων τροφών, προκαλούν κορεσμό και μειώνουν το αίσθημα της πείνας. Ο συνδυασμός καλών λιπαρών και πρωτεϊνών, ιδανικά μαζί με άφθονα λαχανικά, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της επιθυμίας για ζάχαρη μακροπρόθεσμα.
Photo 3/8
Να τρώτε όταν πεινάτε: Η έντονη πείνα δεν σας επιτρέπει να κάνετε συνετές επιλογές φαγητού. Ο σωστός προγραμματισμός και η προετοιμασία των γευμάτων είναι απαραίτητη, ώστε όταν πεινάτε να τρώτε αυτά που πρέπει.
Photo 4/8
Άσκηση: Η άσκηση προκαλεί απελευθέρωση ενδορφινών, ορμονών που απελευθερώνονται και με την κατανάλωση ζάχαρης. Αποτελεί λοιπόν ιδανικό υποκατάστατο των γλυκών. Δεν χρειάζεται να κάνετε έντονη γυμναστική, αρκούν λίγα λεπτά σχοινάκι ή ασκήσεων με βαράκια.
Photo 5/8
Επαρκής ύπνος: Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιακή νόσος, ο καρκίνος, ο διαβήτης και άλλες μεταβολικές νόσοι. Ο επαρκής ύπνος βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου και τη διατήρηση των ορμονών σε επίπεδα σωστής διαχείρισης της ινσουλίνης. Αρκεί μόλις μία νύχτα κακού ύπνου για να βρεθεί το σάκχαρο στα όρια του προδιαβήτη.
Photo 6/8
Συμπλήρωμα χρωμίου: Το χρώμιο είναι σημαντικό για την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γι’ αυτό οι γιατροί συχνά συστήνουν τη λήψη του για τη ρύθμιση της ινσουλίνης. Πριν λάβετε το συμπλήρωμα είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό.
Photo 7/8
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Είναι απαραίτητες για πολλές διεργασίες, ανάμεσα σε αυτές και ο τρόπος μεταβολισμού των υδατανθράκων. Το στρες και η υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων μειώνουν τα αποθέματα των σημαντικών βιταμινών.
Photo 8/8
Ενυδάτωση: Η επιθυμία για ζάχαρη μπορεί να οφείλεται στη δίψα. Η αφυδάτωση δυσκολεύει το σώμα να παράγει το γλυκογόνο που απαιτείται για να έχετε ενέργεια. Πίνετε άφθονο νερό για να προλάβετε τις λιγούρες για γλυκά.