ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D και πρόληψη οστεοπόρωσης: Πόσο αποτελεσματική είναι

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D πιστεύεται μέχρι σήμερα ότι αποτελεί ένα τρόπο για να βελτιώσει κανείς την υγεία των οστών του και πιθανώς να απομακρύνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Βιταμίνη D και πρόληψη οστεοπόρωσης: Πόσο αποτελεσματική είναι

Νέα μελέτη υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι ισχυρισμοί για τα οφέλη των συμπληρωμάτων της «βιταμίνης του ήλιου» για τη μυοσκελετική υγεία, πέφτουν στο κενό.

Ανασκόπηση προηγούμενων μελετών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η λήψη υψηλής ή χαμηλής δοσολογίας βιταμίνης D δεν συνέβαλε στην πρόληψη καταγμάτων ούτε αύξησε την οστική πυκνότητα.

Η βιταμίνη D υπάρχει σε πολύ λίγες τροφές και μία από τις καλύτερες πηγές είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

«Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι κοινή, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική», όπου λαμβάνονται από το 40% των ηλικιωμένων, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Δρ. Alison Avenell, από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία.

«Οι περισσότεροι ενήλικες δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D, αν και είναι απίθανο να τους βλάψουν εάν λαμβάνονται σε χαμηλή δοσολογία», πρόσθεσε.

osteoporosis 5

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D προλαμβάνουν σπάνιες παθήσεις, όπως οι ραχίτιδες στα παιδιά και η οστεομαλακία στους ενήλικες. Και οι δύο είναι μεταβολικές ασθένειες των οστών των οστών που χαρακτηρίζονται από την ανεπαρκή αποτιτάνωση (εναπόθεση ασβεστίου).

Κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D αντιμετωπίζουν όσοι εκτίθενται λίγο ή καθόλου στον ήλιο, όπως οι ηλικιωμένοι που ζουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή όσοι έχουν καλυμμένο όλο το σώμα τους όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η βιταμίνη D βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου ή των καρδιοπαθειών.

«Η διατήρηση της δύναμης των οστών προϋποθέτει σωματική δραστηριότητα, αποφυγή του καπνίσματος, να μην κανείς πολύ αδύνατος και λήψη φαρμάκων για την οστεοπόρωση», δήλωσε η Avenell.

Με βάση τα νέα ευρήματα, η Avenell εκτιμά ότι πρέπει να αλλάξουν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την οστική υγεία.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Avenell και οι συνεργάτες της εξέτασαν 81 μελέτες, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν μόνο τη λήψη βιταμίνης D, όχι σε συνδυασμό με ασβέστιο.

«Τα συμπληρώματα ασβεστίου από μόνα τους έχουν ελάχιστη επίδραση στην οστική πυκνότητα και την πρόληψη κατάγματος, ενώ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε η Avenell.

Η μόνη απόδειξη ότι ο συνδυασμός ασβεστίου και βιταμίνης D προλαμβάνει τα κατάγματα, προκύπτει από έρευνα σε ηλικιωμένους με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αλλά το ασβέστιο και η βιταμίνη D μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δήλωσε η Avenell.

Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες αφορούσαν γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω που λάμβαναν πάνω από 800 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D καθημερινά.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν είχε αξιοσημείωτη επίδραση στην πρόληψη των καταγμάτων ισχίου ή των πτώσεων των ηλικιωμένων.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Κάταγμα: Πώς επηρεάζει την οστική πυκνότητα

Η διατροφή που βάζει «φρένο» στην οστεοπόρωση

Μέτρηση οστικής πυκνότητας: Ποιοι πρέπει να κάνουν την εξέταση