RFM: Ο νέος δείκτης μέτρησης του σωματικού λίπους
Ανανεώθηκε:
Ερευνητές από τις ΗΠΑ ανέπτυξαν έναν νέο και πολύ απλό δείκτη μέτρησης του συσσωρευμένου λίπους στο σώμα, ο οποίος εκτιμούν ότι είναι πιο ακριβής από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) που χρησιμοποιείται επί του παρόντος στην κλινική πράξη.
Ο νέος δείκτης στοχεύει στην καλύτερη αξιολόγηση της παχυσαρκίας και των κινδύνων που αυτή ενέχει για την υγεία.
«Θέλαμε να αναπτύξουμε μια πιο αξιόπιστη, απλή και οικονομική μέθοδο αξιολόγησης του ποσοστού λίπους στο σώμα που να μην απαιτεί τη χρήση ειδικού εξοπλισμού» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Οράιζον Γούλκοτ από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στην Καλιφόρνια.
Αν και ο ΔΜΣ χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους, μεγάλη μερίδα του ιατρικού κόσμου τον θεωρεί αναξιόπιστο, καθώς δεν διακρίνει μεταξύ οστικής, μυϊκής και λιπώδους μάζας. Επίσης, ο ΔΜΣ δεν λαμβάνει υπόψη το φύλο –οι γυναίκες σε γενικές γραμμές τείνουν να έχουν περισσότερη λιπώδη μάζα από τους άντρες.
Ο νέος δείκτης, ο οποίος ονομάζεται Δείκτης Σχετικής Λιπώδους Μάζας (relative fat mass index, RFM), υπολογίζεται με βάση το ύψος και την περίμετρο της μέσης.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ μελέτησαν περισσότερους από 300 διαφορετικούς δείκτες υπολογισμού του σωματικού λίπους, χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων για 12.000 ενήλικες που συμμετείχαν σε έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σε δεύτερη φάση, υπολόγισαν τη σχετική λιπώδη μάζα 3.500 ανθρώπων και συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με αυτά της εξέτασης DXA, η οποία θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες για τη μέτρηση του σωματικού λίπους, καθώς και της οστικής και μυϊκής μάζας.
Από όλους τους υπό μελέτη δείκτες, τα αποτελέσματα του RFM φάνηκε να βρίσκονται πιο κοντά σε αυτά της εξέτασης DXA, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Scientific Reports.
«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν την αξία του νέου δείκτη σε ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων: Η Σχετική Λιπώδης Μάζα υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια το ποσοστό λίπους συγκριτικά με πολλούς άλλους δείκτες που χρησιμοποιούνται στον χώρο της Ιατρικής, συμπεριλαμβανομένου του ΔΜΣ» αναφέρει ο Δρ Γούλκοτ.
Πώς υπολογίζεται ο RFM
Για τον υπολογισμό του RFM χρειάζονται μόνο δύο απλές μετρήσεις: το ύψος και η περίμετρος της μέσης. Για να μετρηθεί σωστά η περίμετρος της μέσης, τοποθετείται μια μεζούρα ακριβώς επάνω στα οστά το ισχίου και γύρω από το σώμα.
Ο τύπος υπολογισμού του RFM για καθένα από τα δύο φύλα έχει ως εξής:
- Άντρες: 64 - (20 x ύψος/περίμετρος μέσης) = RFM
- Γυναίκες: 76 - (20 x ύψος/περίμετρος μέσης) = RFM
Όπως υπογραμμίζει ο Δρ Γούλκοτ, θα χρειαστούν και άλλες μελέτες ώστε να καθοριστεί το ακριβές εύρος τιμών που αντιστοιχεί στον χαμηλό, φυσιολογικό και υψηλό RFM και κατ’ επέκταση σε πιθανούς κινδύνους για την υγεία, όπως η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης.
Δείτε κι αυτό: