Μάραθο συνιστούν οι επιστήμονες για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση
Ο μάραθος είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική αλλά και στη ζαχαροπλαστική.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και αιώνες και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να καταδείξει ότι ο μάραθος είναι ευεργετικός και για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσάρεστα συμπτώματα λόγω εμμηνόπαυσης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Menopause, το επίσημο περιοδικό της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής (NAMS), ο μάραθος αποτελεί καλή συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπεία για τις εξάψεις, την αϋπνία, την κολπική ξηρότητα και το άγχος, συμπτώματα που εκδηλώνουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή μετά από αυτήν, χωρίς μάλιστα να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.
Η χρήση συμπληρωματικών ή εναλλακτικών μέσων για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Αν και η ορμονοθεραπεία είναι η αποτελεσματικότερη θεραπευτική λύση, δεν είναι ενδεδειγμένη για ορισμένες γυναίκες.
Ο μάραθος κρίνεται κατάλληλος για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση επειδή περιέχει φυτικά οιστρογόνα, χημικές ουσίες που αποδεδειγμένα καταπραΰνουν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης που εκδηλώνονται λόγω ορμονικών μεταβολών.
Η αποτελεσματικότητα του μάραθου για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης αποδείχτηκε στο πλαίσιο δοκιμής σε 79 γυναίκες ηλικίας 45 έως 60 ετών, ορισμένες από τις οποίες έλαβαν 100 mg του βοτάνου σε μορφή κάψουλας για διάστημα 8 εβδομάδων. Τα συμπτώματα των γυναικών που έλαβαν την κάψουλα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (όσες γυναίκες έλαβαν κάψουλα-ψευδοφάρμακο) και μάλιστα χωρίς σοβαρές παρενέργειες.
«Η μικρή πιλοτική μελέτη έδειξε ότι η λήψη μάραθου δύο φορές την ημέρα βελτίωσε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σε σύγκριση με την ελάχιστη επίδραση που καταγράφηκε με το ψευδοφάρμακο» αναφέρει η Δρ Τζοάν Πίνκερτον, εκτελεστική διευθύντρια της NAMS, συμπληρώνοντας βέβαια πως «χρειάζεται μια μεγαλύτερη, μακροχρόνια, τυχαιοποιημένη μελέτη για να καθοριστούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη και οι τυχόν παρενέργειες του βοτάνου».
Διαβάστε επίσης:
Ασβέστιο & βιταμίνη D «σύμμαχοι» ενάντια στην πρόωρη εμμηνόπαυση
Εμμηνόπαυση & εξασθένηση μνήμης: 4 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο