Η άσκηση «φάρμακο» για την κατάθλιψη σε ασθενείς με Πάρκινσον
Η άσκηση τελικά βοηθά όχι μόνο τους υγιείς ανθρώπουςνα νοιώσουν ακόμη καλύτερα, αλλά και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματακατάθλιψης που συνδέεται με το Πάρκινσον.
Νέα πιλοτική έρευνα αποκαλύπτει ότι ασθενείς μεΠάρκινσον που συμμετείχαν σε πρόγραμμα άσκησης-στα αρχικά στάδια της νόσου-εμφάνισαν βελτίωση της κατάθλιψής τους.
Τα αποτελέσματα συγκεκριμένα, έδειξανότι η συμμετοχή σε προγράμματα ασκήσεων, βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα τηςκατάθλιψης και αυτό είναι σημαντικό, γιατί η κατάθλιψη μπορεί να είναιπερισσότερο επώδυνη από τα κινητικά συμπτώματα στην συγκεκριμένη νόσο.
Να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 50% των ασθενών μενόσο του Πάρκινσον υποφέρουν από κατάθλιψη. Επομένως, είναι σημαντικό ναβοηθηθούν ασθενείς να ανακαλύψουν νέους τρόπους αντιμετώπισης και βελτίωσης τωνσυμπτωμάτων τους.
Η έρευνα του The Ohio State University Wexner Medical Center, ανακάλυψε επίσηςότι μακροχρόνια ομαδικά προγράμματα άσκησης είναι εφικτά για ανθρώπους με νόσοτου Πάρκινσον.
Δεν είναι σαφές πώς η άσκηση βελτιώνει την κατάθλιψη, ωστόσο η θεωρία λέει ότιμπορεί πιθανόν να μειώνει τη φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ναπροάγει την ελαστικότητα στους νευρώνες.
Στην πιλοτική έρευνα, οι επιστήμονες χώρισαν 31 ασθενείς σε ομάδα έγκαιρηςέναρξης και καθυστερημένης έναρξης, για ζωηρό επίσημο ομαδικό πρόγραμμα άσκησηςμιας ώρας, για 3 μέρες την εβδομάδα. Το πρόγραμμα άσκησης διεύθυνε προσωπικόςγυμναστής.
Η ομάδα της έγκαιρης έναρξης ασκήθηκε για 48 εβδομάδες συνολικά, ενώ η ομάδατης καθυστερημένης έναρξης ασκήθηκε μόνο τις προηγούμενες 24 εβδομάδες τηςέρευνας.
Οι πρώτες 12 εβδομάδες περιλάμβαναν ασκήσεις για καρδιαγγειακή δύναμη και γιατις αρθρώσεις και επίσημο πλάνο ασκήσεων με βάρη. Αυτό συνεχίστηκε στο δεύτεροκύκλο για 12 εβδομάδες αλλά στις εβδομάδες 15-24 η ένταση αυξήθηκε. Οι κύκλοι ήτανίδιοι για κάθε ομάδα.
Στην άσκηση που ωφελεί το καρδιαγγειακό, οι εκπαιδευτές ενθάρρυναν κάθεσυμμετέχοντα να πετύχει το 75- 85 % του μέγιστου καρδιακού παλμού για διάλειμμαενός λεπτού σε άσκηση μιας ώρας, για 3 φορές την εβδομάδα. Μια νοσηλεύτρια ήτανπαρούσα στα προγράμματα άσκησης για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των συμμετεχόντων.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα θαέδειχνε πως η άσκηση θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσοναλλά δεν παρείχε ισχυρές ενδείξεις νευροπροστατευτικής επίδρασης στην κινητικήλειτουργία, πιθανόν λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος.
Οι ερευνητές ενθαρρύνουν όλους τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον να ασκούνται.Είτε πρόκειται για περπάτημα είτε για κολύμπι ή άρση βαρών, οποιαδήποτε ρουτίναπου βελτιώνει το σώμα, θεωρείται άριστη για τη νόσο.