ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αγχώδεις διαταραχές: 11 τρόποι να διαχειριστείτε τα συμπτώματα

Σινάνη Αικατερίνη

Το να έχετε περιστασιακά άγχος, είναι κάτι φυσιολογικό.

Αγχώδεις διαταραχές: 11 τρόποι να διαχειριστείτε τα συμπτώματα

Τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές ωστόσο, βιώνουν συχνό και υπερβολικό άγχος, φόβο, τρόμο και πανικό όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινές καταστάσεις.

Αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής και εμποδίζουν τους ανθρώπους να λειτουργούν φυσιολογικά.

Τα συνήθη συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών περιλαμβάνουν:

  • αίσθηση επικείμενου πανικού
  • αίσθηση κινδύνου
  • αίσθημα αδυναμίας ή νευρικότητας
  • υπερβολικά αέρια
  • αυξημένο καρδιακό ρυθμό
  • εμμονές
  • εφίδρωση
  • τρέμουλο

«Αυτά τα συναισθήματα άγχους και πανικού μπορεί να παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες και να είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Είναι δυσανάλογα με τον πραγματικό κίνδυνο και μπορεί να σας κάνουν να αποφεύγετε μέρη ή καταστάσεις», λέει η Siri Kabrick, από το Τμήμα Συμπεριφορικής Υγείας της Mayo Clinic.

Εάν το άγχος επηρεάζει τη ζωή σας, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό προκειμένου να αποκλειστεί πιθανό σωματικό πρόβλημα υγείας πριν σάς δει ειδικός ψυχικής υγείας.

«Ενώ πολλοί άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές χρειάζονται ψυχοθεραπεία ή φάρμακα για να θέσουν το άγχος υπό έλεγχο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι στρατηγικές αντιμετώπισης μπορούν επίσης να κάνουν τη διαφορά», λέει η Kabrick.

1643647022845-681029706-andras-agxos.jpg


Έντεκα συμβουλές για την αντιμετώπιση μιας αγχώδους διαταραχής

Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ναρκωτικά

Αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το άγχος. Αν δεν μπορείτε να κόψετε αυτές τις ουσίες μόνοι σας, απευθυνθείτε σε γιατρό ή βρείτε μια ομάδα υποστήριξης για να σας βοηθήσει.

Τρώτε υγιεινά

Μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια μπορεί να συνδέεται με μειωμένο άγχος.

Προσδιορίστε τους παράγοντες που πυροδοτούν τα συμπτώματα

Μάθετε ποιες καταστάσεις ή ενέργειες σάς προκαλούν άγχος ή αυξάνουν το άγχος σας. Εξασκηθείτε στις στρατηγικές που θα αναπτύξετε με τον σύμβουλο ψυχικής υγείας, ώστε να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τα αγχώδη συναισθήματα σε αυτές τις καταστάσεις.

Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι

Αναπτύξτε μια ρουτίνα ώστε να είστε σωματικά δραστήριοι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η άσκηση είναι ένας ισχυρός αγχολυτικός παράγοντας που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς. Ξεκινήστε αργά και αυξήστε σταδιακά την ποσότητα και την ένταση των δραστηριοτήτων σας.

Μάθετε για τη διαταραχή σας

Συζητήστε με τον γιατρό σας και ανακαλύψτε τι μπορεί να προκαλεί τη συγκεκριμένη πάθηση σας και ποιες θεραπείες μπορεί να είναι οι καλύτερες για εσάς. Ζητήστε την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων σας.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Κάντε ό,τι μπορείτε για να διασφαλίσετε ότι κοιμάστε αρκετά ώστε να αισθάνεστε ξεκούραστοι. Εάν δεν κοιμάστε καλά, μιλήστε με τον γιατρό σας για να βρείτε λύσεις.

Κόψτε το κάπνισμα και μειώστε ή σταματήστε την κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών

Η νικοτίνη και η καφεΐνη μπορούν να επιδεινώσουν το άγχος.

Κοινωνικοποιηθείτε

Μην αφήνετε τις ανησυχίες σας να σάς απομονώνουν από αγαπημένα πρόσωπα ή δραστηριότητες.

Τηρήστε το θεραπευτικό σας πρόγραμμα

Πάρτε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Να τηρείτε τα ραντεβού της θεραπείας και να ολοκληρώνετε τις εργασίες που σας δίνει ο θεραπευτής σας. Η συνέπεια είναι απαραίτητη, ειδικά όταν πρόκειται για τη λήψη των φαρμάκων σας.

Χρησιμοποιήστε τεχνικές διαχείρισης του άγχους και χαλάρωσης

Ο διαλογισμός και η γιόγκα είναι παραδείγματα τεχνικών χαλάρωσης που μπορούν να μειώσουν το άγχος.

Γράψτε σε ένα ημερολόγιο

Η καταγραφή της προσωπικής σας ζωής μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον επαγγελματία ψυχικής υγείας να εντοπίσετε τι σας προκαλεί άγχος και τι φαίνεται να σας βοηθά να νιώθετε καλύτερα.

«Οι ανησυχίες σας μπορεί να μην εξαφανιστούν από μόνες τους και μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου, αν δεν αναζητήσετε βοήθεια. Συμβουλευτείτε επαγγελματία ψυχικής υγείας πριν επιδεινωθεί το άγχος σας. Είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί αν λάβετε βοήθεια νωρίς», τονίζουν οι ειδικοί.

Πηγή: Mayo Clinic