Με πόσα βήματα καθημερινά θα νικήσετε την κατάθλιψη
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον ακριβή αριθμό βημάτων που πρέπει να κάνει κάποιος καθημερινά για να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο υψηλότερος αριθμός βημάτων συνδέθηκε με καλύτερη ψυχική υγεία, σε έρευνα που εξέτασε 33 ξεχωριστές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 100.000 ενήλικες που χρησιμοποιούσαν fitness trackers (περικάρπια παρακολούθησης σωματικής δραστηριότητας).
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο πολυδιαφημισμένος στόχος των 10.000 βημάτων μπορεί να είναι υπερβολικός, τουλάχιστον όταν πρόκειται για τη βελτίωση της διάθεσης, σύμφωνα με την ανάλυση.
Για την ανασκόπηση οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν «τον προστατευτικό ρόλο των καθημερινών βημάτων» στην αντιμετώπιση της κακής διάθεσης.
Επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός βημάτων συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, υποστήριξαν οι ειδικοί.
«[Αλλά] εξ όσων γνωρίζουμε, η συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των καθημερινών βημάτων... και της κατάθλιψης δεν έχει εξεταστεί. Ο καθορισμός στόχων με βάση τον αριθμό των βημάτων είναι εύκολο να κατανοηθεί και να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα και μπορεί να είναι πολύτιμος... στις κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη της κατάθλιψης» σημειώνουν.
Ενώ λιγότερα από 5.000 βήματα συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, όσοι πέτυχαν τον στόχο των 7.500 είχαν 42% μειωμένο κίνδυνο.
«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι οι μικρές δόσεις σωματικής δραστηριότητας σχετίζονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης στους ενήλικες», δήλωσαν.
Οφέλη παρατηρήθηκαν μέχρι τον αριθμό των 10.000 βημάτων, ωστόσο πέραν αυτού δεν υπήρχε κανένα πρόσθετο πλεονέκτημα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν περιορισμούς στην κίνηση, μπορεί να επωφεληθούν από λιγότερα βήματα, υποστηρίζοντας ότι το «κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα».
Νωρίτερα φέτος, ειδικοί φυσιολόγοι προειδοποίησαν ότι η υπέρβαση των 8.000 βημάτων την ημέρα μπορεί να μην προσφέρει καν «μεγάλο πρόσθετο όφελος» όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.
Αντίθετα, το πιο γρήγορο περπάτημα σε μικρότερες περιόδους θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικό για τη διατήρηση της υγείας.
Η Lindsay Bottoms, ερευνήτρια φυσιολογίας της άσκησης και της υγείας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, δήλωσε στη MailOnline ότι η εμμονική επιδίωξη του στόχου των 10.000 την ημέρα, θα παρασύρει τους ανθρώπους σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας σχετικά με το πώς να παραμείνουν υγιείς.
Τα 10.000 βήματα αντιστοιχούν σε περίπου πέντε μίλια την ημέρα.
Η κ. Bottoms πρόσθεσε: «Η καταμέτρηση των βημάτων είναι δύσκολη και δεν περιλαμβάνει τους ανθρώπους που δεν μπορούν να περπατήσουν. Η έρευνα δείχνει ότι λιγότερα από 10.000 βήματα έχουν οφέλη για την υγεία και ότι τα 10.000 βήματα είναι ένας αυθαίρετος αριθμός. Η πραγματοποίηση μόλις 4.400 βημάτων έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να είναι δραστήριοι, οπότε αν κάποιος κάνει τακτικά μόνο 2.000 βήματα την ημέρα, ο στόχος των 4.000 βημάτων είναι εφικτός. Αυτό θα τους παρακινούσε περισσότερο από το να θέτουν ως στόχο τα 10.000, που δεν πρόκειται να συμβεί».
Ο καθηγητής Tom Yates, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα της σωματικής δραστηριότητας και της καθιστικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Leicester, πρόσθεσε: «Οι μέτριες ποσότητες σωματικής δραστηριότητας μπορούν να είναι εξαιρετικά αποδοτικές ισχυρές όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου πρόωρης θνησιμότητας. Αλλά η υπέρβαση αυτών των επιπέδων μπορεί να μην παρέχει μεγάλο πρόσθετο όφελος - τουλάχιστον όσον αφορά τα αποτελέσματα της θνησιμότητας. Τα στοιχεία φαίνεται να συγκλίνουν στα 8.000 βήματα την ημέρα ως όριο».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Jama Network Open.