ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αγχώδεις διαταραχές: Η πρακτική που έχει εξίσου καλά αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά

Σινάνη Αικατερίνη

Οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και αντιμετωπίζονται συχνά με φάρμακα όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI).

Αγχώδεις διαταραχές: Η πρακτική που έχει εξίσου καλά αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά

Παρόλο που μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των αγχωδών διαταραχών, τα φάρμακα συνοδεύονται επίσης από παρενέργειες που συχνά επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Αυτές περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκεφάλους, ξηροστομία, υπερβολική εφίδρωση, αϋπνία και κόπωση.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πρακτική ενσυνειδητότητας (Mindfulness) είναι εξίσου αποτελεσματική με κορυφαίο αντικαταθλιπτικό στη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η πρακτική ενσυνειδητότητας είναι εξίσου αποτελεσματική με το αντικαταθλιπτικό escitalopram στη μείωση των συμπτωμάτων αγοραφοβίας, διαταραχής πανικού, γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και διαταραχής κοινωνικού άγχους.

Η μελέτη είναι αποτέλεσμα σύμπραξης πολλών ιδρυμάτων, με επικεφαλής το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και έδειξε ότι η πρακτική ενσυνειδητότητας μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών, με σημαντικά λιγότερες παρενέργειες.

Σε προηγούμενη μελέτη τους, οι ερευνητές απέδειξαν ότι οκτώ εβδομάδες συνεδριών με βάση την ενσυνειδητότητα (MBSR) ήταν εξίσου αποτελεσματικές με τη εσιταλοπράμη όσον αφορά την ανακούφιση από το άγχος και τη συναισθηματική ρύθμιση, χωρίς παρενέργειες.

Στη νέα μελέτη η ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματα αναφορικά με τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης και την ποιότητας ζωής που ανέφεραν οι ασθενείς της προηγούμενης μελέτης.

Σε αυτή συμμετείχαν 276 ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με διάφορες αγχώδεις διαταραχές (συμπεριλαμβανομένης της αγοραφοβίας, της διαταραχής πανικού, της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και της διαταραχής κοινωνικού άγχους).

Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν τυχαία είτε στο πρόγραμμα ασκήσεων ενσυνειδότητας είτε στη θεραπεία με εσιταλοπράμη.

Τα μέλη της πρώτης ομάδας παρακολουθούσαν εβδομαδιαίες συνεδρίες που επικεντρώνονταν σε τεχνικές διαλογισμού ενσυνειδητότητας, ενώ η ομάδα εκιταλοπράμης λάμβανε δόσεις που κυμαίνονταν από 10 έως 20 mg ημερησίως με τακτική κλινική παρακολούθηση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολλαπλές τυποποιημένες κλίμακες για τη μέτρηση του άγχους, της κατάθλιψης και της ποιότητας ζωής, τόσο από την οπτική του ασθενούς όσο και από την οπτική του κλινικού ιατρού.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι και οι δύο ομάδες παρουσίασαν παρόμοια μείωση των συμπτωμάτων άγχους κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Δεν εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ ασκήσεων ενσυνειδότητας και εσιταλοπράμης στη συνολική μείωση του άγχους έως την εβδομάδα 8, το πρωταρχικό τελικό σημείο της μελέτης. Η εσιταλοπράμη παρουσίασε ένα μικρό προβάδισμα στη μείωση των συμπτωμάτων στο μέσο της θεραπείας (εβδομάδα 4), αλλά οι βελτιώσεις αυτές δεν διατηρήθηκαν μέχρι το τέλος της μελέτης.

Τα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν η βασική διαφορά μεταξύ των δύο θεραπειών. Σχεδόν το 79% των ασθενών που έλαβαν εσιταλοπράμη ανέφεραν τουλάχιστον μία παρενέργεια που σχετιζόταν με τη μελέτη, σε σύγκριση με μόλις 15% εκείνων που συμμετείχαν στην ομάδα του mindfulness.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι ασκήσεις ενσυνειδότητας αποτελούν μια αξιόπιστη θεραπεία για τη μείωση του στρες στις αγχώδεις διαταραχές με λιγότερους κινδύνους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.