Στρες και κατάθλιψη: Τα οφέλη των ασκήσεων ενσυνειδητότητας
Η γνωστή εδώ και πολλούς αιώνες πρακτική της ενσυνειδητότητας, φαίνεται ότι αποτελεί τη θεραπεία για πολλά προβλήματα υγείας της σύγχρονης εποχής.
Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία για τουλάχιστον έξι μήνες.
Αναλύοντας τα ευρήματα 13 προηγούμενων μελετών, Βρετανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μαθήματα ενσυνειδητότητας με δάσκαλο συνδέονταν με μειωμένο στρες και άγχος.
Η ενσυνειδητότητα «ήταν το έβδομο βήμα στο Ευγενές Οκταπλό Μονοπάτι του Βούδα πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια. Και πολλοί πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικές παραλλαγές αυτού», λέει η Δρ. Yvette Sheline, καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια.
Υπάρχουν πολλά αναφερόμενα οφέλη της ενσυνειδητότητας, η οποία ορίζεται ως η πρακτική της σκόπιμης εστίασης της προσοχής σας στην παρούσα στιγμή, και η αποδοχή σε όσα συμβαίνουν γύρω μας χωρίς κριτική.
Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας προσφέρονται από 600 και πλέον εταιρείες παγκοσμίως και στο 79% των ιατρικών σχολών των ΗΠΑ.
«Παρόλο που έχει γίνει προηγούμενη έρευνα για το θέμα, αυτή είναι η μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη μελέτη μέχρι στιγμής που επιβεβαιώνει ότι αυτά τα μαθήματα λειτουργούν για τον μέσο άνθρωπο», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Julieta Galante, μεταδιδακτορική υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στην Αγγλία.
Οι ερευνητές του Κέιμπριτζ συγκέντρωσαν και ανέλυσαν δεδομένα από 2.371 ενήλικες που συμμετείχαν σε δοκιμαστικά προγράμματα που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα. Περίπου οι μισοί συμμετείχαν σε προγράμματα που διήρκησαν οκτώ εβδομάδες, κάνοντας μία συνεδρία την εβδομάδα. Οι υπόλοιποι δεν συμμετείχαν στα προγράμματα ενσυνειδητότητας (ομάδα ελέγχου).
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 13% περισσότεροι συμμετέχοντες που εγγράφηκαν σε αυτά τα μαθήματα, είδαν μικρή έως μέτρια μείωση στην ψυχολογική τους δυσφορία, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη απέκλεισε όσους έπασχαν από πιο σοβαρές ψυχικές ασθένειες.
Στο ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο ή λιγότερο δεν παίζουν ρόλο η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης ή η κατάσταση ψυχικής υγείας και προσοχής πριν από τη συνεδρία.
«Το κλειδί είναι ότι γνωρίζουμε ότι το να μοιραζόμαστε εμπειρίες με μια ομάδα σε έναν ασφαλή χώρο και να έχουμε έναν δάσκαλο που μπορούμε να εμπιστευτούμε και να αλληλεπιδράσουμε, είναι πολύ πιθανό να βελτιώνουν την ψυχική υγεία πέρα από τα οφέλη της ίδιας της πρακτικής» τονίζουν οι ερευνητές.
Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας προκαλούν προοδευτική μυϊκή χαλάρωση. Οι κινήσεις της γιόγκα ή του τάι τσι, είναι ένας ακόμη τρόπος για να κάνετε το ίδιο πράγμα. Όλες αυτές οι διαφορετικές πρακτικές σχετίζονται με την ίδια βασική ιδέα, να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας με τέτοιο τρόπο ώστε να εστιάσετε μακριά από άγχος για να μείνετε προσηλωμένος στο παρόν.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διακτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Nature Mental Health.