ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Δύο φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης, με τη σφραγίδα των ειδικών

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες φέρνουν στο προσκήνιο τρόπους απλούς και φυσικούς για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και να διαλύσουμε το μαύρο σύννεφο της κατάθλιψης.

Δύο φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης, με τη σφραγίδα των ειδικών

Η πρώτη εκ των δύο μελετών πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας και εστίασε στον ρόλο της διατροφής στην κατάθλιψη. Το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, διαπίστωσαν, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις παραδοσιακές θεραπείες, όπως η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία, για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά συχνής ψυχικής νόσου.

Στη σχετική δοκιμή συμμετείχαν 31 ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (κλινική κατάθλιψη), από τους οποίους ζητήθηκε να ακολουθήσουν μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να μειώσουν την κατανάλωση γλυκών, επεξεργασμένων δημητριακών, τηγανητών και ποτών με πολλή ζάχαρη. Έπειτα από 12 εβδομάδες, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στη διάθεση και υποχώρηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ποσοστό περίπου 33% των ασθενών, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Medicine.

Στη δοκιμή συμμετείχαν επίσης 25 ασθενείς (ομάδα ελέγχου) οι οποίοι δεν άλλαξαν τη διατροφή τους αλλά συμμετείχαν σε πρόγραμμα κοινωνικής υποστήριξης. Ποσοστό μόλις 8% από την ομάδα αυτή παρουσίασε σημάδια βελτίωσης.

Η Sarah Keeble, μία εκ των ασθενών που συμμετείχαν στη δοκιμή και ακολούθησαν το πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής, χαρακτήρισε την εμπειρία της «καθοριστικής σημασίας». «Ένιωθα το μυαλό μου πιο καθαρό. Ένιωθα ισορροπημένη. Ένιωθα πιο χαρούμενη. Είχα περισσότερη ενέργεια. Ένιωθα πραγματικά ότι μπορώ να νικήσω την κατάθλιψη» δήλωσε, αναφέροντας μάλιστα πως συνέχισε να ακολουθεί το διατροφικό πρόγραμμα και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.

bigstock Freedom wellness well being ha 133454498

Η δεύτερη μελέτη, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, υποδεικνύει ότι και η στάση σώματος επηρεάζει τη διάθεση. «Η σωστή στάση σώματος μπορεί να ενισχύσει την ευθυμία, να μειώσει το αίσθημα κόπωσης και να περιορίσει την αυτό-εστίαση (self-focus – υπερβολικές ανησυχίες του ατόμου για την ψυχική και συναισθηματική του κατάσταση) σε άτομα με ελαφριά έως μέτρια κατάθλιψη» αναφέρουν οι ερευνητές στη σύνοψη της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.

Στη σχετική δοκιμή συμμετείχαν 61 άτομα. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες έπρεπε να σταθούν με την πλάτη τους ίσια, τον λαιμό τους τεντωμένο, τους ώμους τους σε ευθεία και το βλέμμα τους στραμμένο μπροστά, ενώ οι υπόλοιποι δεν έλαβαν οδηγίες για τη στάση του σώματός τους. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να βγάλουν έναν 5λεπτο λόγο μπροστά σε μια κριτική επιτροπή και επίσης να μετρήσουν ανάποδα από το 1.022 ανά 13. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης της διάθεσής τους μετά τις δύο στρεσογόνες δοκιμασίες.

Η ομάδα της σωστής στάσης σώματος παρουσίασε αυξημένα επίπεδα ενέργειας, καλύτερη διάθεση και λιγότερη αυτό-εστίαση, ενδείξεις που συνδέονται με υποχώρηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η σχέση μεταξύ σωστής στάσης σώματος και καλής διάθεσης έχει παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν στο πλαίσιο μελέτης από ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Σε εκείνη τη δοκιμή είχαν συμμετάσχει φοιτητές, από τους οποίους είχε ζητηθεί να περπατήσουν σε έναν διάδρομο είτε με την πλάτη τους καμπουριασμένη είτε με τον κορμό τους σε ευθεία και τα χέρια τους να ταλαντεύονται δίπλα στο σώμα τους. Όσοι από τους συμμετέχοντες περπάτησαν με την πλάτη τους καμπουριασμένη ανέφεραν πιο έντονα συμπτώματα κατάθλιψης και λιγότερη ενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Δύο παθήσεις που «μιμούνται» την κατάθλιψη