ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιδρύονται ιατρεία μνήμης σε 5 νοσοκομεία

Με στόχο την φροντίδα ασθενών με άνοια.

Ιδρύονται ιατρεία μνήμης σε 5 νοσοκομεία

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τα ιατρεία θα ιδρυθούν στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, στο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, στο νοσοκομείο Καβάλας, στο νοσοκομείο Άρτας και στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Θα υπάγονται στα νευρολογικά - ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων αυτών.

Η επίσημη ονομασία τους θα είναι «Ιατρεία Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών» και θα παρέχουν διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών με όλες τις μορφές άνοιας, ενώ θα λειτουργούν και επικουρικά για άλλες υπηρεσίες των νοσοκομείων στα οποία θα ανήκουν.

Προβλέπεται συνεργασία των 5 ιατρείων με μη κερδοσκοπικές, επιστημονικές εταιρείες και ιδρύματα που ασχολούνται με την νόσο Alzheimer, ενώ αναμένεται και διασύνδεση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και καλύτερη ενημέρωση των γιατρών σχετικά με την άνοια.

Τα αρμόδια νοσοκομεία καλούνται να εξασφαλίσουν χώρους για την ιατρική και νευροψυχολογική εξέταση των ασθενών, καθώς και όλες τις υπόλοιπες ξενοδοχειακές και τεχνικές υποδομές.

Θα πρέπει βέβαια να υπάρξει μέριμνα για τη στελέχωση των ιατρείων αυτών, με τουλάχιστον 1 νευρολόγο ή ψυχίατρο, 1 ψυχολόγο και έναν νοσηλευτή ή κοινωνικό λειτουργό. Ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος θα πρέπει να έχουν ειδίκευση σχετική με την άνοια (ψυχογηριατρική, γηριατρική Νευρολογία, συμπεριφορική νευρολογία, Νευροψυχιατρική), διαφορετικά θα κληθούν να εκαπιδευτούν σε ειδικό κέντρο πριν αναλάβουν καθήκοντα.

Η απόφαση δεν διευκρινίζει αν θα υπάρξουν ειδικές προσλήψεις για τα Ιατρεία Μνήμης ή αν η στελέχωση θα καλυφθεί «εκ των ενόντων», κάτι που πιθανότατα θα είναι δύσκολο, αφού είναι δεδομένες οι ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία. Στα δε περιφερειακα νοσοκομεία, είναι αμφίβολο το οτι υπάρχουν καν οι ζητούμενες ειδικότητες.

Εκτός της καθημερινής εργασίας, προβλέπονται και τακτικές επισκέψεις του ψυχιάτρου η ψυχολόγου από το Ιατρείο Μνήμης στα Κέντρα Υγείας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και λοιπές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας του εκάστοτε νομού.

Το προσωπικό θα είναι επιφορτισμένο και με καθήκοντα εκπαίδευσης των υπόλοιπων επαγγελματικών Υγείας.

Η ίδρυση των Ιατρείων Μνήμης θα χρηματοδοτηθεί από προγράμματα του ΕΣΠΑ, με συνολικά 450.000 ευρω (90.000 ανά Ιατρείο). Η χρηματοδότηση διαρκεί 18 μήνες και στη συνέχεια τα έξοδα θα πρέπει να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Η σχετική απόφαση ίδρυσης, δεν περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για τη σύσταση και έναρξη λειτουργίας των Ιατρείων.

Στη χώρα µας, περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήµερα από άνοια και ο αριθµός αναµένεται να αυξηθεί στο µέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Η μοναξιά φέρνει άνοια

Πώς θα τονώσετε τη μνήμη σας σε 10 λεπτά