ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια Ελληνίδα στο Συμβούλιο του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόνου

Στο Executive Board του Παγκόσµιου Ινστιτούτου Πόνου, µε καθήκοντα προέδρου του Γνωµοδοτικού Συµβουλίου (Chair οf the Advisory Board of WIP), εξελέγη η πρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. κυρία Αθηνά Βαδαλούκα στις 13 Απριλίου και με θητεία για δύο έτη.

Μια Ελληνίδα στο Συμβούλιο του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόνου

Η ανάδειξη της Ελληνίδας γιατρού σε αυτό το αξίωµα εκτός της προσωπικής επιστηµονικής αναγνώρισης, σηµατοδοτεί και την αναβάθµιση της συµµετοχής των επιστηµόνων της χώρας µας στη διεθνή επιστηµονική προσπάθεια για τη βελτίωση της Θεραπείας του Πόνου και της Παρηγορικής Φροντίδας.

Το Παγκόσµιο Ινστιτούτο Πόνου αποτελεί τη σηµαντικότερη διεθνή επιστηµονική οντότητα στο συγκεκριµένο επιστηµονικό πεδίο. Έχει ιδρυθεί το 1993 για να απαντήσει στην ανάγκη για εκπαίδευση, κατάρτιση, και δικτύωση χιλιάδων γιατρών ανά τον κόσµο στο πεδίο του πόνου. Μέσα από συνέδρια, διεθνή και περιφερειακά συµπόσια, πρακτικά εργαστήρια διεθνούς κύρους, άρθρα, µελέτες περιπτώσεων, κατευθυντήριες οδηγίες που βασίζονται σε τεκµηριωµένα στοιχεία, παροχή αποδείξεων επιστηµονικής επάρκειας και προηγµένης πιστοποίησης προωθεί τα υψηλότερα πρότυπα στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την έρευνα.

Η πρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. κυρία Αθηνά Βαδαλούκα MD, PhD, FIPP είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών και από τους πρωτοπόρους Έλληνες επιστήµονες στο συγκεκριµένο πεδίο. Είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας της Ά Ανασθησιολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκοµείου, πρόεδρος του Μεσογειακού Τµήµατος Παγκόσµιου Ινστιτούτου Πόνου ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας (ESRA).

Στη χώρα µας είναι πρόεδρος των επιτροπών Πόνου και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στην αντιµετώπιση Χρόνιου Πόνου του ΕΟΦ. H ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., µε την ίδρυσή της το 1997 από µια οµάδα πρωτοπόρων αναισθησιολόγων µε εξειδίκευση στην Θεραπεία του Πόνου και την Παρηγορική Φροντίδα, επεδίωξε τη συµµετοχή των Ελλήνων επιστηµόνων στις διεθνείς επιστηµονικές εξελίξεις. Ως µέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παρηγορικής Αγωγής -Φροντίδας – (EAPC) και µέλος της οµάδας εργασίας Παρηγορικής Φροντίδας Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ECEPT), εργάζεται αδιάκοπα για την αναβάθµιση της εκπαίδευσης των επαγγελµατιών υγείας, τη βελτίωση των παροχών στους ασθενείς της χώρας µας και τη συµµετοχή στη διεθνή επιστηµονική έρευνα. Στο πεδίο της εθελοντικής προσφοράς έχει συγκροτήσει οµάδες κατ' Οίκον Νοσηλείας και ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών, συγγενών και φροντιστών.

Παράλληλα, αποτελεί σηµείο επιστηµονικής αναφοράς µε τη συγγραφή «Κατευθυντήριων Οδηγιών» σχετικών µε τη διάγνωση και αντιµετώπιση του Νευροπαθητικού Πόνου. Προάγει την εκπαίδευση και εξειδίκευση επιστηµόνων υγείας (γιατρών, νοσηλευτών κ.ά.) καθώς και την ενηµέρωση ασθενών, φροντιστών και κοινού. Από την ίδρυσή της αγωνίζεται για τη θεσµοθέτηση των κέντρων πόνου και παρηγορικής αγωγής στα νοσοκοµεία, για την εφαρµογή της υπουργικής απόφασης του 1992 για κατ' οίκον νοσηλεία στους οργανισµούς των νοσοκοµείων, για τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας στα νοσοκοµεία προκειµένου να στελεχωθούν τα κέντρα πόνου και παρηγορικής φροντίδας, για νοσοκοµειακές κλίνες προκειµένου να αντιµετωπιστούν οι ηµερήσιες ανάγκες των ασθενών τελικού σταδίου κ.ά. (www.grpalliative.gr).

Σε σχετική ανακοίνωσή του το ∆Σ της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. αναφέρει: «∆εδοµένου ότι ελάχιστοι Έλληνες επιστήµονες έχουν κατακτήσει τόσο υψηλά αξιώµατα στο πεδίο της Θεραπείας του Πόνου και της Παρηγορικής Φροντίδας, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α είναι υπερήφανη για την εκλογή της και της εύχεται καλή επιτυχία και στα νέα διεθνή καθήκοντά της. Όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, το ίδιο και στο µέλλον, ο διεθνής της ρόλος θα βοηθήσει στη συµµετοχή των επιστηµόνων της χώρας µας στα διεθνή δρώµενα, πάντα µε κεντρικό στόχο τη βελτίωση των παροχών υγείας στη χώρα µας».

Διαβάστε ακόμη:

Ίσως είναι κληρονομικά τα σύνδρομα χρόνιου πόνου

Η κακή ποιότητα ύπνου οδηγεί στο χρόνιο πόνο