Βιοψία εγκεφάλου με νευροπλοήγηση και τον ασθενή ξύπνιο
Ο μεγάλος φόβος των ασθενών για τις ενδεχόμενες επιπλοκές των επεμβάσεων εγκεφάλου, τώρα αντιμετωπίζεται με μια πρωτοποριακή ελάχιστα επεμβατική μέθοδο βιοψίας στον εγκέφαλο, η οποία πραγματοποιείται και στη χώρα μας.
Πρόκειται για τη Βιοψία Εγκεφάλου με τον ασθενή σε εγρήγορση, δηλαδή χωρίς να κοιμάται ή αλλιώς Awake Brain Biopsy η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια νευροπλοήγησης (neuronavigation) και μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί σε ελάχιστα περιστατικά στη χώρα μας.
Ο Δ/ντής του Νευροχειρουργικού Τμήματος του Θεραπευτηρίου ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ M.D. HOSPITAL, Δημήτρης Ράδος και η ομάδα του εφαρμόζει την πρωτοποριακή αυτή χειρουργική τεχνική η οποία μπορεί να εφαρμοστεί:
- Σε περιστατικά ταυτοποίησης εγκεφαλικών βλαβών
- Σε περιστατικά που χρήζουν βιοψίας σε λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου, για την λήψη ιστοτεμαχίων προς ιστολογική εξέταση.
- Για ταυτοποίηση όγκων εγκεφάλου γενικότερα
- Για ταυτοποίηση παθήσεων του εγκεφάλου όπως απομυελυνωτικές νόσοι (Σκλήρυνση κατά Πλάκας).
- Για τον έλεγχο των εγκεφαλικών λειτουργειών.
Όπως αναφέρει ο κος Ράδος: « Όταν ο ασθενής είναι σε εγρήγορση τότε τον ελέγχουμε για πιθανές βλάβες που μπορεί να προκληθούν και η διαδικασία σταματά. Αν δηλαδή τον ρωτούμε κι εκείνος δυσκολεύεται να απαντήσει ή τραυλίζει ή δεν μπορεί να αρθρώσει η αισθάνεται δυσκολία κίνησης ή αίσθησης σε ένα από τα τέσσερα μέλη του τότε σταματούμε τη διαδικασία, κάτι που δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε στην επέμβαση με τον ασθενή σε νάρκωση. Σε αυτή την περίπτωση διαπιστώνουμε την ενδεχόμενη βλάβη αφού ξυπνήσει ο ασθενής».
Στο video που ακολουθεί ο ασθενής ηλικίας 68 ετών υποβλήθηκε σε βιοψία εγκεφάλου με τη βοήθεια νευροπλοήγησης καθώς βρισκόταν σε εγρήγορση. Στον συγκεκριμένο ασθενή βρέθηκαν δύο παθολογικές εστίες στο αριστερό ημισφαίριο στην περιοχή wernicke ( Κέντρο αντίληψης λόγου). Πραγματοποιήθηκαν λήψεις εγκεφαλικού ιστού από τις παθολογικές περιοχές ενώ ο ασθενής βρισκόταν σε εγρήγορση και καλούνταν να απαντήσει στις ερωτήσεις των χειρουργών.
Η όλη διαδικασία έγινε με βοήθεια μηχανήματος νευροπλοήγησης τελευταίου τύπου τεχνολογίας, με κάμερα υψηλής ανάλυσης HD, τύπου MEDRONIC που επιτρέπει ακρίβεια παρέμβασης 0,05mm. Η επέμβαση διήρκησε 1 ώρα και ο ασθενής καθόλη τη διάρκειά της δεν αντιλήφθηκε τίποτα και πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα.
Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται διαγνωστικά αλλά και θεραπευτικά για την εξαίρεση εξεργασιών (όγκων) του εγκεφάλου.
Διαβάστε ακόμη:
PART: Η νέα νευρολογική διαταραχή που θεωρείται "μικρός αδερφός" του Αλτσχάιμερ
Πόσο ρεύμα παράγει... ο εγκέφαλος και άλλες 7 απίστευτες αλήθειες γι' αυτόν