ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς θα κάνετε “reset” στο ωράριο του ύπνου

Τα ταξίδια, οι αλλαγές της βάρδιας στην εργασία ή ακόμα και μερικές αλλεπάλληλες νύχτες που κοιμηθήκατε αργά, είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να βγάλουν το εσωτερικό σας ρολόι εκτός ρυθμού και να χάσετε τον συνήθη κύκλο
Πώς θα κάνετε “reset” στο ωράριο του ύπνου

Τα ταξίδια, οι αλλαγές της βάρδιας στην εργασία ή ακόμα και μερικές αλλεπάλληλες νύχτες που κοιμηθήκατε αργά, είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να βγάλουν το εσωτερικό σας ρολόι εκτός ρυθμού και να χάσετε τον συνήθη κύκλο ύπνου που έχετε στην καθημερινότητά σας.

Δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε “reset” και να επανέλθετε στους κανονικούς σας βιορυθμούς:

Αφήστε άπλετο φως στο δωμάτιο το πρωί: Ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει μηνύματα όπως το “φως” και το “σκοτάδι” ως σημεία ολοκλήρωσης ή εκκίνησης αντίστοιχα της διαδικασίας του ύπνου. Φως σημαίνει ημέρα και “κυνήγι για την τροφή” και σκοτάδι σημαίνει νύχτα και ξεκούραση. Για να ξυπνήσετε την ώρα που θέλετε, αφήστε άπλετο φως να μπαίνει στο δωμάτιο.

Απόλυτο σκοτάδι τη νύχτα: Ανάποδα με πριν, για να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας να “κλείσει”, φροντίστε να μην μπαίνει φως στον χώρο που κοιμάστε.

Γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες: Ανεξάρτητα από το αν είστε σε ταξίδι ή έχετε άλλες υποχρεώσεις που σας εμποδίζουν από ένα κανονικό γεύμα, φροντίστε να φάτε κάτι την ώρα που ούτως ή άλλως θα γευματίζατε. Βοηθάτε τον εγκέφαλο να μην βγει εκτός ρυθμού και το πεπτικό σας σύστημα παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Την ίδια στιγμή το πιο πιθανό είναι ότι ο εγκέφαλός σας θα δώσει μήνυμα για “ύπνο” την προβλεπόμενη, συνήθη ώρα μετά από το τελευταίο γεύμα.

Περιορίστε την καφεΐνη: Αν έχετε βγει εκτός του συνήθους ωραρίου σας στον ύπνο, τότε, όσο και αν νιώθετε την ανάγκη να πιείτε ένα ποτήρι καφέ μετά το πρωινό ή το μεσημεριανό σας γεύμα “για να ξυπνήσετε”, μην το κάνετε. Θα επηρεάσει όλον τον κύκλο ύπνου που προσπαθείτε να επαναφέρετε.

Ρωτήστε τον γιατρό σας για την μελατονίνη: Είναι μια ορμόνη που παράγει ο εγκέφαλός σας κατά τη διάρκεια της νύχτας και σας βοηθάει να κοιμηθείτε. Ένα συμπλήρωμα μελατονίνης της τάξης των 3mg με 5mg μπορεί να σας βοηθήσει.

Διαβάστε επίσης:

Κοιμάται δεμένος στο κρεβάτι λόγω σπάνιας υπνικής διαταραχής

Πιείτε αυτό και κοιμηθείτε έξτρα 90 λεπτά κάθε βράδυ

Δείτε αν σας λείπει ύπνος σε 1 μόλις λεπτό! (τεστ με βίντεο)

Ο ύπνος το καλύτερο φάρμακο για τις λοιμώξεις