Τα γονίδια καθορίζουν την αντοχή μας στον πόνο
Μέχρι σήμερα παρέμενε μυστήριο για τους επιστήμονες γιατί μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή απέναντι στον πόνο και άλλοι όχι.
Μέχρι σήμερα παρέμενε μυστήριο για τους επιστήμονες γιατί μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή απέναντι στον πόνο και άλλοι όχι.
Νέα μελέτη αποδεικνύει ωστόσο ότι τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη βιολογική αντίδραση.Ερευνητές από τις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι τέσσερα γονίδια καθορίζουν την υποκειμενική αντίληψη του ατόμου για τον πόνο.
"Η μελέτη είναι πολύ σημαντική, καθώς παρέχει μια αντικειμενική μέθοδο κατανόησης του πόνου", δηλώνει ο Δρ. Tobore Onojjighofia, ένας από τους βασικούς συντάκτες της σχετικής μελέτης.
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 2.700 άτομα που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα για το χρόνιο πόνο. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τα αναφερόμενα επίπεδα του πόνου (κλίμακα 0-10).
Παράλληλα, οι ερευνητές αξιολόγησαν την έκφραση τεσσάρων γονιδίων (COMT, DRD2, DRD1, OPRK1). Η έκφραση του DRD1 συνδέθηκε με τη χαμηλή αντίδραση στον πόνο. Τα γονίδια COMT και OPRK ήταν πιο εμφανή στους ασθενείς με μέτριο πόνο, ενώ το OPRK φάνηκε να εκφράζεται εντονότερα στους ασθενείς με έντονο πόνο.
"«Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας", δηλώνει ο Onojjighofia. "Εντοπίζοντας τα γονίδια που ρυθμίζουν αυτήν την αντίδραση θα μπορέσουμε να βρούμε νέες, αποτελεσματικότερες θεραπείες και οι γιατροί θα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την αντίληψη του ασθενούς για τον πόνο."
Τα αποτελέσματα της μελέτης πρόκειται να παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.