Η διάγνωση του άσθματος γίνεται πιο εύκολη από ποτέ
Με τη χρήση μίας και μόνο σταγόνας αίματος, μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν-Μάντισον πέτυχε να αναπτύξει ένα ταχύτερο, φθηνότερο και μεγαλύτερης ακρίβειας “εργαλείο” στην διάγνωση ακόμα και των ελαφρών περιστατικών άσθματος.
Αυτή η νέα τεχνολογία, η οποία εκμεταλλεύεται μια μέχρι πρότινος άγνωστη σύνδεση του άσθματος με έναν συγκεκριμένο δείκτη των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα των ασθενών, δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να κάνουν σωστή διάγνωση ίσως και προτού οι ασθενείς παρουσιάσουν συμπτώματα της ασθένειας!
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) στο τεύχος της 7ης Απριλίου. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται neutrophil cell function για να δείξουν την εγκυρότητα των διαγνώσεών τους σε ασθματικούς ασθενείς.
Ο καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής και επικεφαλής της έρευνας, δρ. David Beebe, υπογράμμισε ότι αυτήν τη στιγμή η διάγνωση του άσθματος έρχεται ως αποτέλεσμα μιας σειράς κλινικών εξετάσεων, συνήθως με την βοήθεια επιπλέον εξετάσεων που δείχνουν την αναπνευστική ικανότητα του ατόμου. Μετράται ο όγκος του αέρα που εισπνέει το άτομο και αναλύονται ορισμένοι χημικοί δείκτες του αέρα που εκπνέει.
Αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία με αυξημένο κόστος. Σκοπός των επιστημόνων ήταν να χρησιμοποιήσουν την μέθοδο neutrophil cell function ώστε να μειώσουν το κόστος και τον χρόνο, αλλά ταυτόχρονα να κάνουν την εξέταση περισσότερη αξιόπιστη.
Το ανθρώπινο σώμα “εκπέμπει” χημικά σήματα σε περίπτωση τραυματισμού ή φλεγμονής. Τα ουδετερόφιλα κύτταρα (neutrophil cells) ανιχνεύουν αυτά τα σήματα και μετακινούνται μαζικά προς το σημείο που υπάρχει το πρόβλημα (τραυματισμός, φλεγμονή κλπ) προκειμένου να βοηθήσουν τον οργανισμό να το αντιμετωπίσει. Οι ερευνητές κατάφεραν να μετρήσουν την ταχύτητα με την οποία τα ουδετερόφιλα κύτταρα “μεταναστεύουν” και να διακρίνουν τα δείγματα αίματος των ασθματικών ατόμων από εκείνων που είναι υγιή.
Παραδοσιακά η μέθοδος αυτή ήταν ακόμα πιο χρονοβόρα από το κοινό τεστ άσθματος και χρειαζόταν και μεγάλη μελέτη των δειγμάτων αίματος στο εργαστήριο.
Η ομάδα του David Beebe, ωστόσο, επινόησε και ανέπτυξε ένα μηχάνημα που μπορεί να κάνει το τεστ ουδετερόφιλων κυττάρων με μία μόνο σταγόνα αίματος ως δείγμα. Την τεχνολογία αυτή ονόμασαν KOALA (Kit-On-A-Lid-Assay).