ΥΓΕΙΑ

Άσθμα: Οι επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών

Σινάνη Αικατερίνη

Το άσθμα φαίνεται να συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες αποβολής και προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα δανική έρευνα.

Άσθμα: Οι επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών

«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που έπασχαν από άσθμα είχαν υψηλότερο ποσοστό αποβολών και αυξημένη χρήση θεραπείας γονιμότητας. Όσο πιο σοβαρό ήταν το άσθμα και όσο περισσότερες εξάρσεις εμφάνιζαν οι γυναίκες, τόσο πιο πιθανό ήταν να χρειαστούν θεραπεία γονιμότητας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Anne Vejen Hansen, η οποία εργάζεται στο τμήμα αναπνευστικής ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης.

Η νέα μελέτη ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 770.000 Δανές που γεννήθηκαν από το 1976 έως το 1999 και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν από το 1994 έως το 2017, κατά τη διάρκεια της καλύτερης αναπαραγωγικής τους περιόδου.

Οι γυναίκες που είχαν άσθμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν από ό,τι οι γυναίκες χωρίς την αναπνευστική νόσο, με ποσοστά 17% και 15,7%, αντίστοιχα.

Ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας: Το 5,6% των γυναικών με άσθμα είχε ακολουθήσει σχετική θεραπεία, σε σύγκριση με το 5% των γυναικών που δεν είχαν άσθμα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι περισσότερες γυναίκες με άσθμα κατάφεραν τελικά να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια και να αποκτήσουν παιδί: Το 77% των γυναικών, ανεξάρτητα από την σοβαρότητα του άσθματός τους, έγιναν μητέρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι οι γυναίκες φαίνεται να έχουν το ίδιο ποσοστό γεννήσεων, ανεξάρτητα από το άσθμα τους», δήλωσε η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας Δρ. Lena Uller, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας αναπνευστικής ανοσοφαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας.

«Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες με άσθμα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις πιθανές αναπαραγωγικές προκλήσεις στον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Εάν οι γυναίκες με άσθμα ανησυχούν για τη γονιμότητά τους, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους».

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το άσθμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη, αυτό παραμένει άγνωστο, δήλωσε η Hansen.

«Μπορεί να σχετίζεται με τη συστηματική φλεγμονή σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών οργάνων των γυναικών», ανέφερε.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS), που πραγματοποιείται στη Βιέννη.