ΥΓΕΙΑ

Άσθμα και αλλεργίες: Πώς συνδέονται με τις αλλαγές στον πλακούντα

Σινάνη Αικατερίνη

Οι αλλαγές στον πλακούντα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και αλλεργιών στα παιδιά, όπως προκύπτει από νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Örebro, στη Σουηδία. 

Άσθμα και αλλεργίες: Πώς συνδέονται με τις αλλαγές στον πλακούντα

«Οι παιδίατροι οφείλουμε να εστιάσουμε περισσότερο στην πιθανή σημασία του πλακούντα για το παιδί μετά τη γέννηση», λέει η ερευνήτρια Maria Lodefalk, διδάκτωρ Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Örebro και επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Örebro. Η Lodefalk και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν μελέτη που βασίζεται σε ανασκόπηση 19 προηγούμενων μελετών που αφορούσαν περίπου 13.000 παιδιά.

Η μελέτη τους δείχνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με το άσθμα, εάν υπάρχει φλεγμονή στις εμβρυϊκές μεμβράνες και στον πλακούντα. Ο κίνδυνος αυτός προστίθεται στον αυξημένο κίνδυνο πνευμονοπάθειας που συνδέεται με την πρόωρη γέννηση.

Οι ερευνητές είδαν επίσης μια σύνδεση μεταξύ ασυνήθιστα βαρέων πλακούντων και αυξημένων συνταγών φαρμάκων για το άσθμα σε τελειόμηνα παιδιά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους.

Παρόλο που αυτές οι συνδέσεις είναι στατιστικά σημαντικές, η Lodefalk τονίζει ότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα αν οι αλλαγές στον πλακούντα προκαλούν άμεσα ή έμμεσα άσθμα ή αλλεργίες στα παιδιά.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να διεξαχθούν οι μελέτες που απαιτούνται για να αποδειχθεί μια αιτιώδης σχέση στις έγκυες γυναίκες. Αλλά δεδομένων αυτών των ευρημάτων, νομίζω ότι εμείς οι παιδίατροι οφείλουμε να εστιάσουμε περισσότερο στην πιθανή σημασία του πλακούντα για το παιδί μετά τη γέννηση», δηλώνει.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι ατοπικές ασθένειες, όπως το άσθμα και οι αλλεργίες, μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του εμβρυϊκού σταδίου.

«Μια εύλογη εξήγηση για τα νέα ευρήματα θα μπορούσε να είναι ότι η φλεγμονή στον πλακούντα και τις εμβρυϊκές μεμβράνες πυροδοτεί μια φλεγμονή στο έμβρυο που επιμένει και κινδυνεύει να βλάψει τους πνεύμονες του παιδιού ή να επηρεάσει το ανοσοποιητικό του σύστημα ακόμη και μετά τη γέννηση», εξηγεί η Lodefalk.

«Εάν γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές στον πλακούντα μπορεί να σημαίνουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, μπορούμε να παρακολουθούμε πιο στενά τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα και μετά την ανακάλυψη φλεγμονής στις εμβρυϊκές μεμβράνες και τον πλακούντα. Το ζύγισμα και η αποστολή όλων των πλακούντων για ανάλυση σε περίπτωση αβεβαιότητας θα μπορούσε επίσης να είναι ένα απλό και αποτελεσματικό μέτρο», συνεχίζει η Lodefalk.

Ο πλακούντας είναι ένα προσωρινό όργανο που αναπτύσσεται στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τροφοδοτεί το έμβρυο με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, απομακρύνει τα απόβλητα και λειτουργεί ως φραγμός έναντι ορισμένων λοιμώξεων. Ο πλακούντας παράγει επίσης ζωτικές ορμόνες για την εγκυμοσύνη, τη μητέρα και το έμβρυο.

Σχεδόν το 40% των Σουηδών έχουν άσθμα ή κάποια μορφή αλλεργίας. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες ή ένας συνδυασμός των δύο προκαλούν άσθμα και αλλεργίες. Η αποφυγή του καπνίσματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ένας τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος άσθματος και αλλεργιών.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη πρόσθετων μελετών για να κατανοήσουμε πώς οι αλλαγές στον πλακούντα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού.

«Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να διερευνηθεί αν συγκεκριμένες θεραπείες μετά τη γέννηση μειώνουν τον κίνδυνο των παιδιών που γεννιούνται με φλεγμονή να αναπτύξουν αργότερα άσθμα», καταλήγουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό Pediatric Allergy and Immunology.