Περιοχή του εγκεφάλου συνδέεται με την τάση προς αλκοολισμό
Νευρολόγοι από το πανεπιστήμιο της Γιούτα των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα σε ποντίκια και βρήκαν ότι μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που το άτομο μαθαίνει να αποφεύγει ουσίες που του προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Η σχέση του ανθρώπινου εγκεφάλου με εθιστικές ουσίες, όπως για παράδειγμα το αλκοόλ, αφορά ένα περίπλοκο σύστημα επιβράβευσης και επίπληξης με το οποίο παθαίνουμε εμπειρικά να αποφεύγουμε ό,τι μας προκαλεί άσχημες επιπτώσεις.
Στην περίπτωση του αλκοόλ, αυτές είναι ο πονοκέφαλος, η ζάλη, η δυσκολία στην ισορροπία και η τάση προς έμετο. Σταδιακά ο εγκέφαλός μας αναγνωρίζει την ποσότητα αλκοόλ που αντέχει μέχρι να εμφανιστούν αυτά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.
Η βασική περιοχή του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για αυτήν τη λειτουργία ονομάζεται lateral habenula.
Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Γιούτα με επικεφαλής τον δρ. Sharif Taha, πραγματοποίησαν τα εξής πειράματα σε ποντίκια για να τεκμηριώσουν τη σχέση της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου με την «εκμάθησή» του να αποφεύγει/περιορίζει το αλκοόλ και κατ’ επέκταση άλλες εθιστικές ουσίες.
Αρχικά στα μισά μέλη μια ομάδας ποντικιών απενεργοποίησαν τεχνητά την συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου τους. Στη συνέχεια έδωσαν σε κάθε μέλος όλης της ομάδας μιας ουσία με 20% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η οποία για ένα ποντίκι είναι υπερβολικά μεγάλη.
Παρατήρησαν ότι τα ποντίκια με απενεργοποιημένη την lateral habenula έπιναν καθημερινά περισσότερο αλκοόλ από τα υπόλοιπα, ένδειξη ότι ο εγκέφαλός τους δεν τα απέτρεπε αρκετά από τις αρνητικές συνέπειες του «μεθυσιού» τους.
Το ίδιο επιβεβαιώθηκε και στη δεύτερη φάση του πειράματος, όπου αντικατέστησαν την αλκοολούχα ουσία με μία που ήταν γλυκιά και ευχάριστη για τα ποντίκια, αλλά αμέσως μετά την δόση που αυτά έπιναν, οι επιστήμονες τους έκαναν ένεση με αλκοόλ.
Και πάλι τα ποντίκια με απενεργοποιημένη την lateral habenula έδειξαν να μην μαθαίνουν από την κακή εμπειρία και συνέχισαν να αναζητούν τον γλυκό χυμό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν επιστημονική πλατφόρμα PLOS ONE.