ΥΓΕΙΑ

Το τέλειο σνακ πριν από το αλκοόλ για να μην έχουμε πονοκέφαλο

Σινάνη Αικατερίνη

Μία γιατρός αποκαλύπτει την τέλεια τροφή που πρέπει να καταναλώνετε πριν πιείτε αλκοόλ, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον φοβερό πονοκέφαλο.

Το τέλειο σνακ πριν από το αλκοόλ για να μην έχουμε πονοκέφαλο

Η Δρ. Neena Chandrasekaran, η οποία ειδικεύεται στην υγεία των πνευμόνων και την εντατική φροντίδα, δήλωσε ότι μια μικρή ποσότητα τυριού πριν από την κατανάλωση αλκοόλ, θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της ποσότητας των τοξινών που παράγονται από τον οργανισμό και προκαλούν hangover.

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, το οποίο μέχρι στιγμής έχει προσελκύσει πάνω από 3 εκατομμύρια προβολές, η Δρ. Chandrasekaran εξήγησε ότι τα ίδια χαρακτηριστικά που κάνουν το τυρί τόσο νόστιμο επιβραδύνουν επίσης τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το αλκοόλ.

«Το τυρί έχει πολλές πρωτεΐνες και λιπαρά που μπορούν να επικαλύψουν το στομάχι, γεγονός που μειώνει την απορρόφηση του αλκοόλ», είπε.

Αντί να απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και να υφίσταται επεξεργασία από το συκώτι, το σώμα το αποβάλλει μέσω της ούρησης και της εφίδρωσης, μειώνοντας την ποσότητα της τοξικής ακεταλδεΰδης που παράγεται.

Η ακεταλδεΰδη είναι ένα υποπροϊόν που δημιουργείται καθώς το σώμα διασπά το αλκοόλ και η συσσώρευσή του συμβάλλει στα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover, όπως η ναυτία και η εξάντληση.

Η Δρ. Chandrasekaran πρόσθεσε ότι το τυρί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ασβέστιο.

«Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά εξαντλούνται όταν πίνουμε αλκοόλ».

Εξηγεί επίσης ότι το ασβέστιο υποστηρίζει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, ενώ η βιταμίνη Β είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και του μεταβολισμού μας.

Όπως οι περισσότεροι γιατροί, η Δρ. Chandrasekaran σημειώνει ότι το να μην πίνει κανείς είναι προφανώς καλύτερο από το να υπερβάλλει.

«Αν όμως πρόκειται να πιείτε, θυμηθείτε προηγουμένως να φάτε λίγο τυρί», λέει.

Η Δρ. Chandrasekaran δεν είναι η πρώτη που συνδέει την κατανάλωση τυριού με την καταπολέμηση του hangover.

Κορεατική μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι τα καλά βακτήρια στα τυριά βοηθούσαν το σώμα να διασπάσει την ακεταλδεΰδη γρηγορότερα, ενισχύοντας βασικά ηπατικά ένζυμα.

Το μεθύσι είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού διαδικασιών που συμβαίνουν μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Εκτός από τη συσσώρευση ακεταλδεΰδης, το αλκοόλ σας κάνει να ουρείτε περισσότερο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Αυτό, καθώς και ο διαταραγμένος ύπνος λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε εξαιρετικά δυσάρεστα το επόμενο πρωί.

Ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται μια ώρα για να επεξεργαστεί μια μονάδα αλκοόλ.

Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε πάνω από 14 μονάδες αλκοόλ -περίπου έξι ποτήρια κρασί- την εβδομάδα.

Πηγή: Mail Online