Οι 3 εξισώσεις που "γοητεύουν" τον εγκέφαλο!
Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, τα μαθηματικά μπορούν ναγοητεύσουν κάποιον τόσο πολύ, ώστε να διεγερθούν οι ίδιες περιοχές τουεγκεφάλου του, οι οποίες ενεργοποιούνται και στη θέα ή την ακρόαση ενός μεγάλουέργου τέχνης.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα βρετανική επιστημονικήέρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Frontiers in Human Neuroscience» καικαταδεικνύει ότι όσοι θεωρούν πραγματικά όμορφες τις εξισώσεις, τις βλέπουν σαναυθεντικά έργα τέχνης
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σεμίρ Ζέκι τουΕργαστηρίου Νευροβιολογίας Wellcome του University College του Λονδίνου χρησιμοποίησαντην τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) για να μελετήσουντην εγκεφαλική δραστηριότητα 15 εθελοντών μαθηματικών, την ώρα που αυτοίκαλούνταν να δουν 60 μαθηματικές εξισώσεις και να τις αξιολογήσουν ως όμορφες,άσχημες ή ουδέτερες.
Η μελέτη έδειξε ότι η εμπειρία του «μαθηματικά ωραίου»καταγράφεται στην ίδια συναισθηματική περιοχή του εγκεφάλου, όπου αποτυπώνεταικαι γίνεται η επεξεργασία του «ωραίου» στην μουσική ή τη ζωγραφική.
«Σε πολλούς από εμάς οι μαθηματικές εξισώσεις φαίνονταιξερές και ακατανόητες, όμως για έναν μαθηματικό μια εξίσωση μπορεί ναενσωματώνει την πεμπτουσία της ομορφιάς. Η ομορφιά μιας εξίσωσης μπορεί ναπροέρχεται από την απλότητά της, τη συμμετρία της, την κομψότητά της ή τηνέκφραση μιας αναλλοίωτης αλήθειας. Για τον Πλάτωνα, η αφηρημένη ποιότητα τωνμαθηματικών εξέφραζε το αποκορύφωμα της ομορφιάς», δήλωσε ο Σεμίρ Ζέκι.
Το πείραμα έδειξε ότι οι εξισώσεις που συστηματικά γεννούντην πιο έντονη αισθητική απόλαυση, είναι η ταυτότητα του Όιλερ, το Πυθαγόρειοθεώρημα και οι εξισώσεις Κοσί-Ρίμαν.