Γιατί ο οργανισμός μας χρειάζεται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου
«Καθήκον προς τον εαυτό μας» θα πρέπει να αποτελούν οι επτάώρες ύπνου κάθε ημέρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν οι ερευνητές από το βρετανικόπανεπιστήμιο του Σάρεϊ, η αλληλεπίδραση ύπνου και γονιδίων είναι τόσο έντονηπου ακόμη και μία ώρα λιγότερο αν κοιμηθεί κάποιος αυτή διαταράσσεται, μεαποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλώσει χρόνιες ασθένειες όπως είναι ο διαβήτηςκαι ο καρκίνος.
Για τις ανάγκες της μελέτης, η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκεμε 26 εθελοντές που πέρασαν μία εβδομάδα με φυσιολογική διάρκεια ύπνου, δηλαδήεπτά ώρες την ημέρα, και μία εβδομάδα με ελλιπή, δηλαδή έξι ώρες.
Στη συνέχεια, πήραν δείγματα αίματος, προκειμένου να «εξετάσουν»τα γονίδια των εθελοντών, διαπιστώνοντας ότι αρκετά από αυτά, περιλαμβανομένωνκάποιων που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, έγιναν λιγότερο ενεργά όταν οισυμμετέχοντες κοιμούνταν μία ώρα λιγότερο.
«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ακόμη τι συμβαίνει στον οργανισμό,το βέβαιο όμως είναι ότι η αλληλεπίδραση ύπνου, ψυχικής και σωματικής υγείαςδεν είναι αμελητέα. Φαίνεται ότι είναι παρόμοια με αυτήν που χωρίζει ταφυσιολογικά από τα μη φυσιολογικά είδη ιστών στον οργανισμό, δηλαδή τη νόσο απότην υγεία» δήλωσε ο Σάιμον Αρσερ, υπεύθυνος για τη μελέτη και καθηγητής στοΠανεπιστήμιο του Σάρεϊ.
Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», τα γονίδια πουενεργοποιούνται με διαφορετικό τρόπο όταν κοιμόμαστε επαρκώς είναι περίπου 500.
Ωστόσο, ακόμη και η μεσοπρόθεσμη στέρηση ύπνου φαίνεται ναείναι αρκετή για να πυροδοτήσει αρνητικές διαδικασίες στον οργανισμό, όπωςείναι οι φλεγμονές, ανοσολογικές αντιδράσεις, προβλήματα στον κυτταρικόμεταβολισμό και επομένως τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών χρόνιων παθήσεων όπωςείναι ο διαβήτης και ο καρκίνος.