Έρευνα: Ποια ψέματα μπορούμε να θυμηθούμε πιο εύκολα;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας, ότανλέμε ψέματα ή όταν προσπαθούμε να τα ανακαλέσουμε στη μνήμη μας;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας, ότανλέμε ψέματα ή όταν προσπαθούμε να τα ανακαλέσουμε στη μνήμη μας;
Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει μία νέα μελέτη, πουπραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας, Σιν Λέιν.
Η μελέτη βάζει στο «μικροσκόπιο» ψέματα δύο ειδών: τιςψευδείς περιγραφές και τους ψευδείς ισχυρισμούς, καθώς και τρόπους πουχρησιμοποιούμε για να τους θυμόμαστε.
Οι ψευδείς περιγραφές είναι λεπτομέρειες που έχουμε εφεύρειγια κάτι που δεν συνέβη, ενώ, σύμφωνα με τον δρ. Λέιν, είναι πολύ πιο εύκολο νατις θυμόμαστε, επειδή βασίζονται καθαρά στη γνωστική μας δύναμη.
«Αν σας πω ψέματα για κάτι που δεν συνέβη, θα πρέπει να έχωσυγκρατήσει αρκετά στοιχεία στο μυαλό μου», εξηγεί.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τους ψευδείςισχυρισμούς, που είναι επί της ουσίας η άρνηση ότι κάτι συνέβη πραγματικά.
Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, καθώς ηάρνηση ότι κάτι συνέβη πραγματικά, είναι μία σύντομη διεργασία για τον εγκέφαλο,με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται επαρκώς.
Στα πειράματα του Λέιν, οι εθελοντές ήταν ικανοί νααναπαράγουν τις ψευδείς περιγραφές τους με εντυπωσιακή λεπτομέρεια και ακρίβειαακόμη και 48 ώρες μετά, ωστόσο αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο να ανακαλέσουντους ψευδείς ισχυρισμούς τους.