"Διακόπτης" στον εγκέφαλο τον προστατεύει από την υπερλειτουργία
Όσο μεγαλώνουμε, τα νευρικά κύτταρατου εγκεφάλου μας μεταβάλλονται, προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δημιουργούνται «νέες» συνδέσεις και «μονοπάτια»επικοινωνίας. Πώς, όμως, ρυθμίζεται η λειτουργία τους; Ποιο είναι αυτό τοσύστημα που προστατεύει τον εγκέφαλο από την υπερλειτουργία;
Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη,που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Neuron, στον εγκέφαλό μας υπάρχει έναπολύπλοκο εσωτερικό σύστημα, το οποίο ελέγχει και συντονίζει «διακόπτες», πουρυθμίζουν την ταχύτητα ροής των πληροφοριών σε όλο τον εγκέφαλο.
Χωρίς αυτό το σύστημα, ταεξαιρετικά ευαίσθητα νευρικά κύτταρα θα έβγαιναν εκτός λειτουργίας, πραγματοποιώνταςλανθασμένες συνδέσεις ή και καθόλου συνδέσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες,η αποτυχία λειτουργίας αυτού του συστήματος, ίσως είχε ως αποτέλεσμα κρίσειςεπιληψίας ή κατατονικά επεισόδια.
Στην κατεύθυνση αυτή, ερευνητές απότο Πανεπιστήμιο Brandeis κατάφεραν να παρατηρήσουν για πρώτη φορά νευρώνες τουφλοιού του εγκεφάλου, που συμμετέχουν σε ανώτερες λειτουργίες, όπως η όραση, η ομιλίακαι η αντίληψη του χώρου, να λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο ρυθμό και ναεπανέρχονται σε αυτό το συγκεκριμένο ρυθμό, ακόμη και μετά από παρατεταμένεςπεριόδους αισθητικής στέρησης.
Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με τους επιστήμονες,είναι ότι η λειτουργία τους είναι τόσο καλά συντονισμένη, ώστε οι ρυθμοί τουςδεν μεταβάλλονται ακόμη και μεταξύ περιόδων ύπνου και εγρήγορσης.