ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βερβερίνη: Πώς επηρεάζει την απώλεια βάρους - Οφέλη και παρενέργειες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η βερβερίνη είναι μια βιοδραστική ένωση, που έχει κερδίσει δημοφιλία για τα πιθανά οφέλη της για την υγεία, ιδιαίτερα στη διαχείριση του βάρους.

Βερβερίνη: Πώς επηρεάζει την απώλεια βάρους - Οφέλη και παρενέργειες
Bigstock

Η βερβερίνη χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες. Τα τελευταία χρόνια, μελέτες έχουν δείξει τις επιδράσεις της στον μεταβολισμό και την απώλεια λίπους, καθιστώντας το ένα δημοφιλές συμπλήρωμα για τη διαχείριση βάρους.

Αυτό το άρθρο διερευνά τι είναι η βερβερίνη, τα οφέλη της, τις πιθανές παρενέργειες και τον ρόλο της στην απώλεια βάρους.

Τι είναι η βερβερίνη

Η βερβερίνη είναι μια φυσική ένωση, που βρίσκεται σε πολλά φυτά της οικογένειας Berberis. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική και αγιουρβεδική ιατρική. Κατατάσσεται ως αλκαλοειδές και είναι γνωστή για το κίτρινο χρώμα και την πικρή της γεύση.

Η βερβερίνη λειτουργεί ενεργοποιώντας ένα συγκεκριμένο ένζυμο, που ονομάζεται AMPK (ενεργοποιημένη από μονοφωσφορική πρωτεϊνική κινάση αδενοσίνης), που συχνά αναφέρεται και ως “κύριος διακόπτης μεταβολισμού”. Αυτό το ένζυμο παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, συμπεριλαμβανομένης της καύσης λίπους και της παραγωγής ενέργειας.

Οφέλη υγείας της βερβερίνης

Η βερβερίνη αναγνωρίζεται για τα πολυάριθμα οφέλη της για την υγεία, με μελέτες να δείχνουν την αποτελεσματικότητά της στη διαχείριση πολλών καταστάσεων υγείας. Μερικά από τα βασικά οφέλη είναι:

  1. Βελτιωμένος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα: Η βερβερίνη έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετική στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, καθιστώντας την αποτελεσματική για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Βοηθά στην μείωση του σακχάρου στο αίμα νηστείας, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα HbA1c (δείκτης για τα μακροπρόθεσμα επίπεδα σακχάρου στο αίμα).
  2. Μειωμένη χοληστερόλη: Η βερβερίνη μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της LDL χοληστερόλης (“κακή” χοληστερόλη) και των τριγλυκεριδίων, ενώ αυξάνει την HDL χοληστερόλη (“καλή” χοληστερόλη), προάγοντας την υγεία της καρδιάς.
  3. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών της επιδράσεων, η βερβερίνη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.
  4. Αντιμικροβιακή δράση: Η βερβερίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, καθιστώντας την αποτελεσματική στην καταπολέμηση λοιμώξεων.
Weight-Loss-Diabetes-Fat-Obese-Pills-Measure-Tape

Πιθανές παρενέργειες της βερβερίνης

Αν και η βερβερίνη προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές παρενέργειές της. Μερικές κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι:

  1. Πεπτικά προβλήματα: Η βερβερίνη μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και κράμπες στο στομάχι, ειδικά όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις.
  2. Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Η βερβερίνη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, κάτι που θα μπορούσε να είναι προβληματικό για άτομα που ήδη λαμβάνουν φάρμακα για την υπέρταση.
  3. Αλληλεπίδραση με φάρμακα: Η βερβερίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αραιωτικών του αίματος, των αντιβιοτικών και των φαρμάκων για τον διαβήτη. Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τη βερβερίνη:

  • Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ασφάλειά της σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού.
  • Άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση ή που λαμβάνουν φάρμακα για την υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγουν τη βερβερίνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
  • Άτομα με ηπατική νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν τη βερβερίνη, καθώς μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του ήπατος.

Πώς η βερβερίνη επηρεάζει την απώλεια βάρους

Η βερβερίνη έχει κερδίσει δημοφιλία ως φυσικό συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους, λόγω των μεταβολικών της επιδράσεων. Έρευνες δείχνουν, ότι η βερβερίνη βοηθά στη διαχείριση του βάρους με διάφορους τρόπους:

  1. Ενίσχυση του μεταβολισμού: Ενεργοποιώντας το ένζυμο AMPK, η βερβερίνη ενισχύει την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος για ενέργεια.
  2. Μείωση της συσσώρευσης λίπους: Η βερβερίνη αναστέλλει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων και μειώνει την αποθήκευση λίπους στο σώμα.
  3. Βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη: Η βερβερίνη βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της μειώνει την αποθήκευση λίπους, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά.
  4. Καταστολή της όρεξης: Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην μείωση της όρεξης, βελτιώνοντας την λειτουργία της ινσουλίνης και ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας την επιθυμία και την υπερκατανάλωση τροφής.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obesity Reviews έδειξε, ότι η λήψη συμπληρωμάτων βερβερίνης οδήγησε σε μέτρια απώλεια βάρους και μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και της περιφέρειας της μέσης σε δοκιμή αρκετών εβδομάδων.

Άνθη barberis

Τροφές πλούσιες σε βερβερίνη

Η βερβερίνη βρίσκεται φυσικά σε πολλά φυτά, απ' όπου και εξάγεται από τις ρίζες, τους μίσχους και τον φλοιό τους. Μερικά από τα πιο κοινά πλούσια σε βερβερίνη φυτά είναι:

  • Barberry
  • Σταφύλι Όρεγκον
  • Goldenseal
  • Κουρκουμάς (δέντρο)

Αυτά τα φυτά μπορούν να καταναλωθούν ως τσάι, συμπληρώματα ή βάμματα, αλλά η βερβερίνη λαμβάνεται συνήθως σε μορφή συμπληρώματος, για να επιτευχθούν θεραπευτικά οφέλη.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί η βερβερίνη να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα χωρίς διαβήτη;”

Ναι, η βερβερίνη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ακόμη και σε άτομα χωρίς διαβήτη, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ενεργοποιώντας το ένζυμο AMPK, που ελέγχει την παραγωγή ενέργειας και τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

“Πόσος χρόνος χρειάζεται για αποτελέσματα απώλειας βάρους με λήψη βερβερίνης;”

Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστούν 3-6 μήνες συνεχούς λήψης συμπληρωμάτων βερβερίνης, για να δείτε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και τις μεταβολικές βελτιώσεις. Ωστόσο, οι μεμονωμένες αποκρίσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με παράγοντες όπως η δοσολογία, η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα.

Σύνοψη

Η βερβερίνη προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για όσους θέλουν να διαχειριστούν το βάρος, να βελτιώσουν τη μεταβολική υγεία ή να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν και μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό, ειδικά αν παίρνετε φάρμακα ή έχετε υποκείμενες παθήσεις.

Πηγές: nccih.nih.gov, webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, webmd.com