ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να ελέγξετε την πείνα όταν σταματήσετε σεμαγλουτίδη ή τιρζεπατίδη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα φάρμακα σεμαγλουτίδης και τιρζεπατίδης έχουν κερδίσει δημοτικότητα για τη σημαντική επίδρασή τους στην απώλεια βάρους, ρυθμίζοντας την όρεξη και βελτιώνοντας τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Πώς να ελέγξετε την πείνα όταν σταματήσετε σεμαγλουτίδη ή τιρζεπατίδη
Bigstock

Ωστόσο, η διακοπή αυτών των φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πείνας και πιθανή ανάκτηση βάρους.

Αυτό το άρθρο εστιάζει στο πώς λειτουργούν αυτά τα φάρμακα, τι συμβαίνει μετά τη διακοπή λήψης τους και παρέχει έναν λεπτομερή οδηγό για το πώς να διαχειριστείτε την ακραία πείνα όταν τα σταματήσετε.

Πώς λειτουργούν η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη στην απώλεια βάρους

Τόσο η σεμαγλουτίδη, όσο και η τιρζεπατίδη, ανήκουν σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αγωνιστές υποδοχέα GLP-1, με την τιρζεπατίδη να δρα επίσης στους υποδοχείς GIP (ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο που εξαρτάται από τη γλυκόζη). Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν μιμούμενα την λειτουργία ορισμένων ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν την όρεξη και την ανταπόκριση στην ινσουλίνη. Πιο συγκεκριμένα:

  • Καταστολή της όρεξης: Αυτά τα φάρμακα επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση και αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας (πόσο χορτασμένοι νιώθετε), μειώνοντας έτσι την πείνα και την πρόσληψη θερμίδων.
  • Βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη: Βοηθούν τον οργανισμό να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας το σάκχαρο στο αίμα και αποτρέποντας τη συσσώρευση λίπους.
  • Διπλή δράση της τιρζεπατίδης: Εκτός από το GLP-1, η διαμόρφωση GIP της τιρζεπατίδης παρέχει ενισχυμένα αποτελέσματα απώλειας βάρους σε σύγκριση με τη σεμαγλουτίδη μόνη της.

Τι συμβαίνει στο σώμα αφότου σταματήσετε να παίρνετε σεμαγλουτίδη ή τιρζεπατίδη

Η διακοπή αυτών των φαρμάκων συχνά οδηγεί σε διάφορες βιολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές:

  • Επιστροφή της πείνας: Χωρίς τη διέγερση των υποδοχέων GLP-1 και GIP, η φυσική ρύθμιση της πείνας επιστρέφει, οδηγώντας δυνητικά σε αυξημένη επιθυμία/λαχτάρα για φαγητό και πρόσληψη θερμίδων.
  • Επανάκτηση βάρους: Πολλοί άνθρωποι ανακτούν μεγάλο μέρος του βάρους, που έχασαν, μόλις σταματήσουν τα φάρμακα, ειδικά χωρίς μια σωστή μακροπρόθεσμη στρατηγική για δίαιτα και άσκηση.
  • Απορρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα για τη διαχείριση του διαβήτη μπορεί να παρατηρήσουν διακυμάνσεις στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μετά τη διακοπή.
  • Μεταβολικές αλλαγές: Το σώμα μπορεί να επιστρέψει σε πιο αργό μεταβολικό ρυθμό, ειδικά εάν η άλιπη μυϊκή μάζα δεν διατηρήθηκε κατά τη φάση απώλειας βάρους.
Teacher-Eats-Paper

Πώς να διαχειριστείτε την ακραία πείνα μετά τη διακοπή της σεμαγλουτίδης ή της τιρζεπατίδης

Η διαχείριση της ακραίας πείνας μετά τη διακοπή της σεμαγλουτίδης ή της τιρζεπατίδης είναι κρίσιμη για την αποφυγή ανάκτησης του χαμένου βάρους και τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Ακολουθεί ένας ολοκληρωμένος οδηγός για την αποτελεσματική διαχείριση της πείνας:

1. Εστιάστε σε πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες τροφές

  • Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια, τα αυγά και τα όσπρια αυξάνουν τα αισθήματα πληρότητας και επιβραδύνουν την πέψη. Ομοίως, οι φυτικές ίνες από λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σταθεροποιώντας το σάκχαρο στο αίμα και αποτρέποντας τις αιχμές πείνας.
  • Δομή γεύματος: Συμπεριλάβετε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα για να διατηρήσετε το αίσθημα πληρότητας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

2. Εξασκηθείτε στην ενσυνείδητη σίτιση (mindful eating)

  • Δώστε προσοχή στα σημάδια της πείνας: Το να τρώτε αργά και συνειδητά επιτρέπει στο σώμα να σηματοδοτήσει το αίσθημα πληρότητας, βοηθώντας σας να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.
  • Έλεγχος μερίδας: Η κατανόηση του μεγέθους της μερίδας κάθε γεύματος μπορεί να αποτρέψει την περιττή πρόσληψη θερμίδων όταν επιστρέψει η πείνα.

3. Τακτική ενυδάτωση

  • Το να πίνετε αρκετό νερό είναι “κλειδί” σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς η αφυδάτωση μπορεί συχνά να εκληφθεί εσφαλμένα σαν πείνα. Επιδιώξτε να πίνετε νερό πριν από τα γεύματα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της όρεξης.
  • Τα αφεψήματα από βότανα ή το εμποτισμένο νερό μπορούν να προσθέσουν ποικιλία στη ρουτίνα ενυδάτωσης σας, χωρίς επιπλέον θερμίδες.

4. Δημιουργήστε μια ρεαλιστική ρουτίνα άσκησης

  • Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού και προάγει τη διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας, η οποία μπορεί να αποτρέψει την ανάκτηση βάρους και να βοηθήσει στη ρύθμιση της πείνας.
  • Στοχεύστε σε ένα συνδυασμό καρδιαγγειακών και ασκήσεων ενδυνάμωσης, για να υποστηρίξετε την μακροπρόθεσμη διαχείριση βάρους.

5. Διαχειριστείτε το άγχος και τη συναισθηματική σίτιση

  • Το άγχος μπορεί να προκαλέσει την υπερκατανάλωση τροφής, ειδικά μετά τη διακοπή λήψης φαρμάκων που καταστέλλουν την όρεξη. Τεχνικές ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να μειώσουν το άγχος και τη συναισθηματική σίτιση.
  • Ύπνος: Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο καλής ποιότητας, καθώς η στέρηση ύπνου μπορεί να αυξήσει την λαχτάρα για ανθυγιεινά τρόφιμα με πολλές θερμίδες.

6. Δίκτυο υποστήριξης

Οι ψυχοθεραπευτές και οι διαιτολόγοι μπορούν να προσφέρουν γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ή άλλη υποστήριξη, για να σας βοηθήσουν αντιμετωπίσετε την πείνα μετά την λήψη των φαρμάκων και να αναπτύξετε μακροχρόνια πρότυπα υγιεινής διατροφής.

Οι ομάδες κοινοτικής υποστήριξης μπορούν επίσης να παρέχουν ενθάρρυνση και να μοιράζονται στρατηγικές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

7. Ενσωματώστε καλά λιπαρά στη διατροφή σας

Τα καλά λιπαρά, όπως εκείνα σε αβοκάντο, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πείνας, ενώ παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα λιπαρά βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης και μπορούν να κάνουν τα γεύματα πιο χορταστικά.

8. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα και επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα σνακ γεμάτα ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, εντείνοντας τελικά την πείνα. Αντίθετα, επιλέξτε ολόκληρα τρόφιμα με ελάχιστη επεξεργασία.

Προσέξτε τα “κρυμμένα” σάκχαρα στις σάλτσες, τα ποτά και τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να αυξήσουν ακούσια την πρόσληψη θερμίδων.

9. Καθιερώστε μια ρουτίνα

Τα τακτικά διατροφικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των σταθερών ωρών γευμάτων, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών της πείνας. Αποφύγετε την παράλειψη γευμάτων, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η προετοιμασία ισορροπημένων γευμάτων εκ των προτέρων διασφαλίζει ότι θα έχετε υγιεινές επιλογές άμεσα διαθέσιμες όταν πεινάτε.

Σύνοψη

Η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη είναι αποτελεσματικά “εργαλεία” για την απώλεια βάρους, αλλά η διαχείριση της ακραίας πείνας μετά τη διακοπή αυτών των φαρμάκων είναι απαραίτητη για την μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας.

Ενσωματώνοντας προσεκτικές διατροφικές πρακτικές, γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σωματική δραστηριότητα και με ένα δίκτυο υποστήριξης γύρω σας, μπορείτε να ελέγξετε αποτελεσματικά την πείνα και να αποφύγετε την ανάκτηση βάρους.

Πηγές: healthline.com, everydayhealth.com, theconversation.com, healthline.com, bbc.com/future